Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Morave objavili vedci komáre s vírusom západonílskej horúčky
Zdielať na

Na Morave objavili vedci komáre s vírusom západonílskej horúčky

MORAVA / Kúsok od našich hraníc, na Morave, objavili vedci komáre s vírusom západonílskej horúčky. Zatiaľ tam nezaznamenali prípad, že by sa táto choroba preniesla z komára na človeka.

Nedá sa vylúčiť, že komáre s týmto vírusom poletujú aj u nás. Infekciu totiž šíri domáci, u nás bežne žijúci druh. V ich populácií je vírus pomerne bežný. Samotné ochorenie nemá nejaký špecifický priebeh. Inkubačná doba vírusu je 3 až 14 dní, no až 90 percent pacientov nemá žiadne príznaky. A ak má, väčšinou to vyzerá ako bežná letná chrípka. "Prejavuje sa to bolesťami kĺbov a horúčkou, veľmi často sa k tomu pridružuje takzvaný rash, to znamená kožný výsev (vyhádzanie), to sú typické tri príznaky," hovorí Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu. 

Zápal mozgových blán

U zdravého človeka západonílska horúčka tak ako príde, tak aj odíde. Len u desiatich percent sa môžu prejaviť ťažšie príznaky vo forme zápalu mozgových blán. Vtedy sa to podobá na kliešťovú encefalitídu, takže sa to pomerne ťažko identifikuje. U jedného percenta ľudí môže byť západonílska horúčka až smrteľná. "Liečba neexistuje, ako pri mnohých chorobách prenášaných článkonožcami, nemáme liečbu špecifickú. Tak isto neexistuje žiadne očkovanie. Takže po tejto strane ťaháme za kratší koniec," dodáva Krčméry. 

Vtáky z Afriky 

Napriek tomu netreba utekať za lekárom po každom uštipnutí komárom. Choroba zatiaľ na Slovensku oficiálne nie je, rozhodne sa nedá hovoriť o masovom výskyte v Európe, takže zatiaľ to nie je problém. Kým šíriteľmi vírusu západonílskej horúčky sú komáre, takpovediac prostriedkami vírusovej hromadnej dopravy sú sťahovavé vtáky. V ich telách sa sem dostávajú z Afriky.

Prevencia 

Minulý rok takto zaznamenali niekoľko sto prípadov prítomnosti tohto vírusu v egerskej župe v susednom Maďarsku. Zdá sa však, že väčšou hrozbou sú choroby, ktoré sa dostávajú na sever s postupujúcim otepľovaním podnebia. S rastúcimi teplotami totiž prichádzajú aj tropické a subtropické komáre, ktoré tu doteraz neboli.

Najlepšou ochranou pred infekciou je zatiaľ prevencia - najprv sa dobre namazať, potom vyraziť k vode alebo do iných lokalít, kde by mohli poletovať. Reč je o repelentoch. Vďaka tomu môžeme hovoriť o tom, že západonílska horúčka, malária, horúčka dengy a ďalšie tropické choroby sa na Slovensku nevyskytujú. Zatiaľ teda môžeme byť pokojní, ale obozretní.

Pozrite si archívnu reportáž o inom milovníkovi krvi. Sezóna kliešťov je tento rok v plnej sile: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy