Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EÚ uvalí na niektoré americké produkty clá. Reč je aj o obľúbených potravinách Slovákov
Zdielať na

EÚ uvalí na niektoré americké produkty clá. Reč je aj o obľúbených potravinách Slovákov

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska únia začne od júla uplatňovať clá na vybrané americké produkty v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uvaliť clá na dovoz európskej ocele a hliníka.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v stredu povedal, že formality pri dokončovaní zoznamu by mali byť hotové tento mesiac a "nové clá sa začnú uplatňovať od júla". Európska únia uviedla, že kompenzačné clá zavedie na americké tovary v hodnote približne 2,8 miliárd eur. Reč je najmä o oceliarskych, poľnohospodárskych a iných produktoch. Patriť k ním má napríklad bourbon, arašidové maslo, brusnice či pomarančový džús.

Európska únia v minulom roku na americký trh vyviezla zhruba 5,5 miliónov ton ocele. Európski výrobcovia ocele sú znepokojení stratou prístupu na trh USA, ale aj z toho, že na európsky trh bude prichádzať oceľ z iných krajín.  

Americký prezident Donald Trump v marci ohlásil zavedenie 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na import hliníka, pričom uviedol, že dôvodom je národná bezpečnosť USA. Do platnosti vstúpili od 1.júna.  Európskej únii a ďalším spojencom Washington poskytol výnimku, ktorej platnosť sa skončí v piatok. EÚ pohrozila, že ak USA clá zavedú, Brusel prijme odvetné clá.​ Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že rozhodnutie o clách nenechalo Európskej únii inú voľbu ako prijať protiopatrenia. "Je to protekcionizmus, čistý a jasný", povedal o americkom kroku.

Pozrite si archívnu reportáž o hrozbe cla na autá: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy