Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kotleba na pojednávanie s poslancom ĽSNS Mizíkom neprišiel. Obžalovaného čaká ďalšie pojednávanie
Zdielať na

Kotleba na pojednávanie s poslancom ĽSNS Mizíkom neprišiel. Obžalovaného čaká ďalšie pojednávanie

Archívna reportáž

PEZINOK / V stredu ráno pokračovalo pojednávanie s poslancom strany ĽSNS Stanislavom Mizíkom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Vyšetrovali ho pre jeho nenávistné výroky na sociálnych sieťach. Naposledy po výpovedí svedkov súd odročili, pretože poslanec odmietol vypovedať. Cíti sa byť nevinný. Na pojednávaní sa tentokrát vyjadril aj historik, ktorý zhodnotil jeho výroky na sociálnej sieti.

V stredu ráno začalo pojednávanie s poslancom Mizíkom po tom, ako ho v máji odročili na začiatok júna. Na poslednom pojednávaní totiž obžalovaný deklaroval, že je nevinný, zároveň, rovnako ako v prípravnom konaní, odmietol vypovedať. Ani v tomto prípade tomu nebolo inak. Mizík opäť odmietol vypovedať, okrem toho, že znova spomenul "som nevinný". Nevyjadril sa ani pre novinárov.  Súd následne vypočul dvoch svedkov, ktorí sú v prípade poškodenými.

Eva Mosnáková  povedala, že Mizík o nej nič nevedel, že mu stačilo to, že je Židovka, aby ju označil na sociálnej sieti. Tvrdí, že nie je prípustné, aby poslanec a učiteľ mal aj 70 rokov po vojne výroky ako fašisti počas vojny. Ďalším z poškodených v prípade bol režisér Juraj Hertz. 

Na súde vypovedal aj poslanec Uhrík 

Ako svedok na pojednávaní vypovedal aj kolega Stanislava M. z parlamentu, poslanec Milan Uhrík. Obžalovaného označil za človeka "ktorý hovorí otvorene, niekedy možno politicky nekorektne, ale pravdivo a férovo" a podľa neho sa nikdy nevyjadroval o kolektívnej vine nejakej menšiny. Na adresu statusu pripisovaného obžalovanému povedal, že nevie, kto je jeho autorom, ani kto ho uverejnil.

ĽS Naše Slovensko nemá podľa Uhríka oficiálny profil na Facebooku a tie, ktoré existujú, spravujú väčšinou sympatizanti strany. Stanislav M. pritom podľa neho nie je ani technicky zdatný v práci s počítačom. "Poslanci v parlamente majú svoje počítače, na ktorých pracujú ale Mizík si radšej robí poznámky rukou. Nevie ho ovládať," opísal svojho kolegu počas pojednávania. "Aj s tým mobilom, napísanie smsky mu robí problém. Teraz bez urážky pána Mizíka, považujem ho za sčítaného vo viacerých oblastiach, ale práca s počítačom to určite nie je.," pokračoval. Pri spájaní Stanislava M. a Facebooku ide preto podľa neho o zvláštnu kombináciu. 

Prehovoril aj bývalý člen ĽSNS, ktorý profil spravoval

Tretím vypočutým svedkom bol dnes Rudolf Steigauf, bývalý člen ĽSNS, ktorý v minulosti spravoval aj profil "Volá hlas Gemera/ĽS Naše Slovensko", na ktorom bol status pôvodne uverejnený. Svedok priznal, že na profil dával príspevky na požiadanie poslanca Stanislava M. "Keď chcel niečo zverejniť, tak som zverejnil," povedal. Keďže od prelomu rokov 2013/2014 už nie je členom strany, od tohto obdobia sa nezaujíma ani o daný profil. Svedok dodal, že
proces považuje za komplot a potláčanie občianskych práv obžalovaného.

Marián Kotleba, šéf strany ĽS NS,  sa pojednávania nezúčastnil. Ospravedlnil sa, pretože je v zahraničí. Vypovedať tak pravdepodobne bude na ďalšom pojednávaní 14. júna.  

Historik k vyjadreniam poslanca

Na návrh prokurátora v stredu v pozícii súdneho znalca vypovedal historik Miroslav Szabó. Na margo statusu o vyznamenaniach udelených prezidentom, ktorý je pripisovaný poslancovi, znalec skonštatoval, že ide o prejav protižidovských stereotypov. Status sa podľa znalca odvoláva na národné autority ako štúrovci alebo S. H. Vajanský, ich výroky na adresu Židov sú však vytrhnuté z kontextu. "Učia sa o nich deti v škole, majú pamätníky na verejných miestach, ak hovoria negatívne o Židoch, musí to byť pravda," uviedol znalec, prečo sa podľa jeho názoru pri protižidovských predsudkoch argumentuje národnými dejateľmi. Podľa znalca sa pritom nedá povedať, alebo zovšeobecniť, že by mali negatívny vzťah k Židom. "Predsudok a ideologický svetonázor sú dve rozdielne veci," zdôraznil s tým, že antisemitské presvedčenie možno pripísať len S. H. Vajanskému.

Poslanec Mizík ešte v januári minulého roku na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom. Po tom začalo policajné vyšetrovanie. Nasledovali prehliadky, okrem iného aj kancelárie poslanca v národnej rade. Obžalovaný je zo zločinu výroby extrémistických materiálov a prečinu hanobenia rasy a presvedčenia. Okrem iného, mu najmä prekážal ich židovský pôvod. Hrozí mu väzenie až na 6 rokov.

Takto čakali na pojednávanie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy