Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Razia u poslanca ĽSNS Mizíka, obvinili ho z extrémizmu
Zdielať na

Razia u poslanca ĽSNS Mizíka, obvinili ho z extrémizmu

Archívne video

BRATISLAVA / Polícia vo štvrtok zasahovala v poslaneckej kancelárii poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka. Zaisťovala dôkazy, ktoré súvisia s jeho obvinením z extrémizmu.

Poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka obvinili z trestného činu pre jeho výroky na facebooku a o vyznamenaných, ktorých kádroval podľa židovského pôvodu. Informáciu priniesol Denník N.

"Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie uvedenej osobe za trestné činy extrémizmu (prečin výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národa, rasy a presvedčenie)," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Polícia prišla pred poludním do kancelárie Stanislava Mizíka. Vykonáva tam momentálne kontrolu. "Polícia robí úkony zamerané na zaistenie vecí za účasti obvinenej osoby," dodal hovorca polície.

V areáli Bratislavského hradu, kde sú poslanecké kancelárie, stáli v čase zásahu dve policajné autá. Do budovy vošiel aj poslanec Mizík. Pred novinármi ušiel. Na výsledok akcie čakali pred budovou novinári. Vznesenie obvinenia Stanislavovi Mizíkovi v súvislosti s jeho januárovými vyjadreniami na adresu osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom potvrdila aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Mizíkov stranícky kolega Martin Beluský uviedol, že popoludní bude tlačová konferencia. Strana ju zvolala na 15:40.

​Polícia policajnú raziu potvrdila na svojom facebookovom profile.

Vyjadrenie Kotlebu

Dnešný zásah policajného komanda proti poslancovi NR SR Stanislavovi Mizíkovi priamo počas výkonu poslaneckého mandátu, je vážny precedens. Vyhlásil to predseda strany ĽSNS Marian Kotleba na dnešnej tlačovej besede po tom, ako polícia prišla dnes dopoludnia po Mizíka na školský výbor parlamentu. "Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície," povedal Kotleba.

Podľa Kotlebu polícia zasiahla násilným spôsobom do slobodného výkonu mandátu poslanca, ktorý získal vo voľbách od ľudí. "Takéto obludné konanie sa ešte nestalo," povedal a pýta sa, čo bude nasledovať. "Zneužívanie polície, tajnej služby? To, že žijeme vo fašistickom Slovensku, je dnes nespochybniteľné. Kto je súčasný Duce tohto režimu, premiér, minister vnútra či ministerka spravodlivosti?" pýtal sa.

Mizík sa na tlačovú besedu nedostavil, lebo podľa Kotlebu je v šoku a otrasený. Dodal, že vo vznesenom obvinení voči Mizíkovi polícia neuvádza žiadne priame dôkazy. "V samotnom odôvodnení chýba akýkoľvek dôkaz, že by Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti poslancovi zasiahla jedine pre jeho politický názor," dodal. Kotleba uviedol, že nemá prečo kritizovať názory Mizíka. Ako dodal, stotožňuje sa s tým, že vyjadril slobodne svoj názor.

Imunita poslanca

Polícia nepožiadala Mandátový a imunitný výbor NR SR o súhlas na zadržanie poslanca NR SR. Ako povedal predseda výboru Richard Raši (Smer-SD), výbor musí bezodkladne zasadnúť, ak polícia požiada o súhlas so zadržaním. "Ak to bude potrebné, zvolám výbor okamžite, ako sa budú poslanci schopní zísť,“ povedal Raši.

Podľa Rokovacieho poriadku ak príslušný orgán oznámi predsedovi národnej rady a predsedovi mandátového a imunitného výboru, že poslanec bol pristihnutý a zadržaný pri trestnom čine, predseda mandátového a imunitného výboru neodkladne zvolá zasadnutie tohto výboru. Mandátový a imunitný výbor rozhodne o žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca.

Ak príslušný orgán oznámi predsedovi parlamentu, že žiada národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby, predseda Národnej rady SR podľa Rokovacieho poriadku požiada o zvolanie mandátového a imunitného výboru. Mandátový a imunitný výbor následne prerokuje žiadosť. Poslancovi, ktorého sa žiadosť týka, umožní zúčastniť sa na rokovaní výboru a vyjadriť sa k žiadosti. Výbor následne predloží správu o výsledku svojich zistení a návrh na uznesenie národnej rade.

Parlament po oboznámení sa so žiadosťou a na základe predloženej správy mandátového a imunitného výboru o výsledku jeho zistení rozhodne, či vydá súhlas na vzatie poslanca do väzby. Národná rada rozhodne o žiadosti na najbližšej schôdzi po predložení správy mandátového a imunitného výboru odo dňa, keď túto žiadosť predseda národnej rady dostal.

Napadol zoznam ocenených osobností

Poslanec Stanislav Mizík 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil alebo vedomo degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej.

Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa jeho vyjadrení organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. Polícia začala konať ex offo, na prokuratúru prišli aj podnety od občanov.

Predseda parlamentu Adrej Danko reagoval na poslancov status, že "sa tým budeme vážne zaoberať“. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, nezostane nitka suchá na ĽSNS, zdôraznil v reakcii šéf parlamentu. Proti vyjadreniam Stanislava Mizíka sa jasne postavila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Kotlebovej strany na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať,“ vyhlásila. Podľa Žitňanskej sú výroky poslanca nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné, a práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť.

Poslanec Stanislav M. má problémy aj v súvislosti s vyjadreniami v parlamente, za čo mu už vyrubili pokutu 1 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy