Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mizík hovoril hanlivo o židoch, ospravedlniť sa nemieni
Zdielať na

Mizík hovoril hanlivo o židoch, ospravedlniť sa nemieni

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Stanislav Mizík za Koltebovu ľudovú stranu sa za svoje výroky na adresu prezidentom vyznamenaných osobností zrejme neospravedlní. Vyšetruje ich už polícia. Vo štvrtok ich obhajoval aj pred novinármi. Povedal, že len urobil rešerš názorov z internetu.

Kotlebov poslanec Mizík prišiel do parlamentu po prvýkrát potom, čo na sociálnu sieť Facebook zverejnil kontroverzné výroky na adresu štátnych vyznamenaní udelených slovenským prezidentom. Pred novinármi sa obhajoval, že iba citoval velikánov slovenskej histórie. "Štúra," povedal Mizík.

Mizík okrem iného vo svojom statuse hovorí o tom, že Štúr, Hurban a Hodža a ďalší mali negatívny vzťah ku židom. Na internete kritizoval prezidentove vyznamenania súčasných osobností tohto etnika. "Nemám s tým problém, že vyznamenaní boli aj židia," tvrdil. 

Niekdajší Mizíkov spolužiak z pedagogickej fakulty a dnes jeho veľký kritik, Silvester Lavrík, hovorí, že v prípade kotlebovho poslanca ide o zavádzanie a prekrúcanie historických faktov. "Odkazujem pánu Mizíkovi, aby nedeformoval odkaz klasikov, aby ich nezneužíval a keď už hľadá argumenty, nech sú to argumenty a nie demagógia," vraví Lavrík. 

​Podľa posledných informácií už jeho výroky analyzuje vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorý však zatiaľ nevzniesol žiadne obvinenie. Od toho sa bude odvíjať aj ďalší postup predsedu parlamentu, ktorý avizoval jeho postih. Od samotného poslanca očakávať ospravedlnenie asi ťažko. 

Poslanec Mizík 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil alebo vedomo degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa jeho vyjadrení organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy