Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia pri raziách vo Viedni a Grazi zadržala 8 podozrivých z islamizmu
Zdielať na

Polícia pri raziách vo Viedni a Grazi zadržala 8 podozrivých z islamizmu

VIEDEŇ / Rakúske bezpečnostné zložky vo štvrtok počas razií vo Viedni a Grazi zatkli osem osôb podozrivých z členstva v teroristickej organizácii a možného napojenia na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS). Informovala o tom prokuratúra v Grazi, podľa ktorej sa na dnešnej akcii zúčastnilo takmer 800 policajtov.

Razie polícia urobila v niekoľkých desiatkach bytov vo Viedni a Grazi a počas nich došlo aj k zadržaniam podozrivých. Policajná operácia sa uskutočnila necelý týždeň po tom, ako vo Viedni zadržali 17-ročného mladíka, ktorý sa sám označil za člena "radikálnych salafistických kruhov".

Uviedol tiež, že tieto kruhy experimentovali s výrobou bômb. Prokuratúra v Grazi uviedla, že dnešná policajná akcia bola naplánovaná vopred, čím podľa AP naznačila, že tieto prípady priamo nesúvisia. Rakúsky denník Kurier vo svojom štvrtkovom vydaní napísal, že tajné služby už dávnejšie monitorujú aktivity občanov bývalej Juhoslávie, ktorí sa v Rakúsku snažili vytvoriť radikálne islamistické zoskupenie. Denník Kronen Zeitung informoval, že terčom jednej z policajných razií bola aj mešita v Grazi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy