Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Z okolia zasiahnutého žeravou lávou záchranári vytiahli bábätko
Zdielať na

Z okolia zasiahnutého žeravou lávou záchranári vytiahli bábätko

GUATEMALA / Počet obetí erupcie vulkánu v Guatemale stúpol na 69, ale úrady sa obávajú, že bilancia narastie, keď sa záchranári dostanú do zdevastovaných oblastí. Jedna z najaktívnejších sopiek Strednej Ameriky zaplavila svoje okolie žeravou lávou. Záchranári sa však potešili, keď zo zničeného domu vytiahli živé dieťa.

Inak ako zázrak túto záchrannú akciu ani nemožno nazvať. V dome zasypanom popolom, na mieste, ktoré spustošila sopka Fuego, tam, kde sa záchranárom pre poškodený terén dá horko ťažko pracovať, vyslobodili záchranári živé bábätko, ktoré dokonca nebolo ani zranené.  

Osud jeho rodičov je neznámy rovnako ako životy ďalších desiatok či stoviek nezvestných. Tí sú zrejme pochovaní pod lávou a záchranári vedia, že prežitie malého dieťaťa bol veľmi ojedinelý prípad. "Sústredíme sa najmä na to, aby sme tým čo prežili, zabezpečili strechu nad hlavou a základné potreby,"uviedol koordinátor pre prírodné katastrofy Luis Melendez. 

Z nájdených obetí úrady zatiaľ identifikovali len 17 ľudí. Zvyšok tiel je po smrti v žeravej láve nerozoznateľných. Obyvatelia sa len ťažko spamätávajú z toho, čo zažili. Musia však byť v strehu pred ďalšími možnými otrasmi, či zosuvmi pôdy. "Keď sa to stalo, nevedeli sme čo robiť. Nemal som inú možnosť, vedela som, že neuniknem,"  povedala miestna obyvateľka Ruvudalia. 

Erupcie v Guatemale pripomínajú výbuchy sopky Kilauea na havajskom veľkom ostrove. Tá síce ohrozuje ostrov už viac než mesiac, nie je však taká nebezpečná ako Fuego. Láva z nej sa šíri oveľa pomalšie, takže havajské úrady mali dostatok času na evakuáciu obyvateľov. Okrem toho v Guatemale ľudia obývali oblasti priamo na úpätí sopky, takže mali prakticky nulový čas na únik. 

Pozrite si archívnu reportáž o sopke Fuego: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy