Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Euro opäť zažíva otrasy. Paradoxne to ale prinesie aj pozitíva
Zdielať na

Euro opäť zažíva otrasy. Paradoxne to ale prinesie aj pozitíva

BRATISLAVA / Jednotná európska mena má opäť problém. Po voľbách v Taliansku si to namierila dole kopcom a voči americkému doláru sa euro dostalo na najnižšiu úroveň za posledný rok. Napriek tomu, že od historických rekordov má ešte ďaleko, euro zrejme čakajú ťažšie časy. Po kríze v Grécku sa tak znovu začínajú maľovať čierne scenáre.

S eurom je to ako na hojdačke. Keď to už vyzerá, že je silné a stabilné, prídu voľby v niektorej z členských krajín a razom sa začne jeho pád. Najnovšie turbulencie spôsobila najmä politická neistota v Taliansku, no nielen to. "Už od začiatku roka euro oslabilo o 4 percentá voči doláru," uviedol analytik J&T banky Tomáš Rajtár. Finančný analytik Trim Broker Ronald Ižip dopĺňa: "Posledné mesiace vidíme spomaľovanie globálnej ekonomiky, čo znamená, že Európa bude menej exportovať a tým bude menej rásť." 

Tento fakt ťahá euro nadol, čo môže mať aj pozitívne efekty. Európska centrálna banka preto nebude nútená zvyšovať úrokové sadzby. "Ľudia sa nemusia báť toho, že sadzby na hypotékach by mohli výrazne vzrásť," povedal Ižip. 

Dočasný pokles eura aspoň na chvíľu poteší našich vývozcov, ktorých tovar sa v zahraničí stane o niečo atraktívnejší. Budúcnosť eura ale majú v rukách Taliani. Euroskeptické nálady totiž zneistili investorov a rozkolísali aj trhy. "Tieto problémy by mohli otriasť eurozónou aj úniou, ak by ďalej rástli a neriešili sa," uviedol Rajtár. "Euro, ako ho poznáme, by mohlo teoreticky aj skončiť," vyjadril sa Ronald Ižip. 

Taliansko je totiž jedna z najzadĺženejších krajín sveta a v porovnaní s Gréckom oveľa väčšia ekonomika, ktorá by mohla do európskej lode vyvŕtať obrovskú dieru. "Verím tomu, že Taliani prijmú správne rozhodnutia, pretože sú zodpovední za celú eurozónu – sú totiž jej súčasťou," povedal fínsky minister financií Petteri Orpo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy