Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obchodovanie s krajinami Únie prináša bohatstvo. Jedna vec je ale pre nás kľúčová
Zdielať na

Obchodovanie s krajinami Únie prináša bohatstvo. Jedna vec je ale pre nás kľúčová

BRATISLAVA / Vďaka členstvu v Európskej únii sa bohatstvo najviac zvýšilo Maďarsku, Slovensku a potom v Česku. Vyplýva to zo štúdie Národnej banky Francúzska, ktorá sa pozrela na to, ako vplýva vzájomný otvorený obchod na profit štátov Únie. Najviac pomohol malým exportným krajinám, ako sme my, a to pritom ešte Francúzi nerátali prínos z členstva vďaka eurofondom.

Plno naložené kamióny, či vlaky tovarmi, najmä autami, smerujúce zo Slovenska sú dôkazom, ako našej malej krajinke prospieva ozdravný pobyt v Európskej únii. Potvrdzuje to aj štúdia Francúzskej Národnej banky. "Krajiny, ktoré najviac benefitovali boli Maďarsko, druhé Slovensko, potom Česko a Slovinsko," uviedol Ľubomír Koršnák analytik Unicreditbank. 

Podľa štúdie priemerne smeruje na ostatné trhy únie až 60 percent výrobkov členských krajín. Najmenej z toho profitujú veľké krajiny, ako napríklad Nemecko, Francúzsko, či Španielsko. V porovnaní s rôznymi zmluvami medzi jednotlivými štátmi, sú pozitívne efekty jednotného európskeho trhu viac ako trojnásobné. V jednote je zjavne sila.  Vďaka vzájomnému obchodu rástlo aj bohatstvo krajín, a to ešte štúdia Bank de France nebrala do úvahy ďalšie výhody, najmä eurofondy. "Nám bohatstvo stúplo od 2003 z 55 HDP Európskej únie na momentálne 77 HDP v roku 2018. Verejné investície stúpli o 80 percent," uviedol vicepremiér pre investície Richard Raši. 

A to by sme na tom boli ešte lepšie, keby sme v ich čerpaní neboli takí šmatlaví a byrokratickí. "Do konca obdobia môžeme vyčerpať 15 miliárd," povedal Maroš Šefčovič podpredseda Európskej komisie pre energetiku. Najväčším strašiakom pre krajiny ako Slovensko sú momentálne rôzne hroziace obchodné vojny napríklad s Amerikou, ako aj protekcionizmus, ktorým sa oháňajú populistické strany v jednotlivých krajinách. "Eskalácia obchodného protekcionizmu predstavuje jednoznačne negatívne riziko pre celosvetové ekonomické a obchodné vyhliadky. Len by to našim v únii uškodilo," vyjadril sa Pierre Moscovici eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti. 

"Poznáte našu pozíciu, sme extrémne otvorená ekonomika a pre nás je export kľúčový. Pre nás akékoľvek prekážky v obchode znamenajú riziko," pokračoval minister financií Peter Kažimír. Keby vám teda niekto ešte mudroval cudzie nechceme, svoje si nedáme, tak nevie toho priveľmi o ekonomike a chce, aby ste skončili na úrade práce.

Pozrite si archívnu reportáž o eurofondoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy