Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Taliansko straší ako Grécko. Narozdiel od roku 2010 by to mohlo byť horšie
Zdielať na

Taliansko straší ako Grécko. Narozdiel od roku 2010 by to mohlo byť horšie

BRATISLAVA / Veľkú nervozitu bolo cítiť v Bruseli na stretnutí ministrov financií Eurozóny a neskôr aj Európskej Únie. Novým strašiakom je Taliansko, ktoré môže spustiť dlhovú krízu ako Grécko. Narozdiel od roku 2010 by to však mohlo byť oveľa horšie. Talianska ekonomika je totiž tak veľká, že by ju ostatní nedokázali zachrániť.

Aj keď sa náš minister financií Peter Kažimír snažil situáciu odľahčiť, hneď bolo jasné, čo zaujíma novinárov, ale aj financmajstrov. Je to tretia najväčšia ekonomika eurozóny. "Taliansko je jedna veľká krajina a má obrovský vplyv na Európsku úniu. Patrí medzi krstných otcov aj eura," hovorí Kažimír.

U kmotra euromeny sa ale k  moci dostali populistické strany. Hnutie piatich hviezd a Liga Severu sľubujú zvyšovanie výdavkov. Taliansky dlh pritom prevyšuje 130 percent HDP.

"Je to len otázka míňania, míňania, výdavkov potom pôžičiek a opäť míňania. Potom to bude, bohužiaľ, opakovanie gréckeho scenára," vysvetľuje maltský minister financií Edward Scicluna. Opakovanie helénskeho modelu si však dovoliť nemôžeme. Talianska ekonomika je desaťnásobne väčšia a Apeninský polostrov by už Nemeckko, Francúzsko spolu s ďalšími 16 krajinami zachrániť nemohlo. "Viedlo by to k výraznému spomaleniu ekonomického rastu nielen v Taliansku, ale aj celej Eurozóne, na čo by následne doplatila aj slovenská ekonomika," hovori analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Ministri financií, ako aj ekonómovia veria, že jedna vec sú populistické predvolebné sľuby a potom druhá, reálna politika. Niektoré pôvodné vyhlásenia však Taliani zmiernili a z vládneho programu vynechali požiadavky na vytvorenie procedúr, ktoré krajinám umožnia opustiť Eurozónu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy