Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Telefóny za volantom. Mladí počas jazdy chatujú a fotia si nehody
Zdielať na

Telefóny za volantom. Mladí počas jazdy chatujú a fotia si nehody

BRATISLAVA / V utorok pri dopravnej nehode v Maďarsku zomrelo 9 ľudí. Rumunský vodič mikrobusu sa miesto šoférovaniu venoval streamovaniu na sociálnej sieti. Po pár dňoch od tragédie vyplávalo na povrch, že muž, ktorý sedel za volantom, nemal ani vodičský preukaz. Odborníci bijú na poplach, že stále viac nehôd vzniká práve pre chatovanie na sociálnych sietiach počas jazdy.

Skupina Rumunov cestovala domov zo Slovinska, kde pracovala. Pri zrážke nákladiaku s mikrobusom v utorok pri maďarskej obci prišlo o život sedem mužov a dve ženy. Po tragédii zostalo 16 sirôt.

Na videu je vidieť, ako šofér počas jazdy chatuje na sociálnej sieti na svojom live streame. V pozadí hrá hlasná hudba a nič nenasvedčuje tomu, že príde k tragédii. No po pár sekundách vodič prejde do protismeru a čelne sa zrazí s oprotiidúcim nákladiakom. K podobnej zbytočnej tragédií došlo aj minulý rok v júli v susednej Českej republike. Na videu je vidieť ako si dievčatá veselo spievajú, smejú sa a dohadujú si stretnutie so svojimi kamarátmi. No len do chvíle, kým šoférka nezíde z cesty a narazí do protihlukovej bariéry.

"Vodička sa prakticky vôbec nevenovala riadeniu. V tých záberoch je vidieť, že hovorí smerom k tomu živému vysielaniu v druhej ruke drží telefón a odpovedá niekomu na nejaké otázky alebo sa s niekým rozpráva," hovorí dopravný expert Jan Pechout.

O život vtedy prišla mladá žena, ktorá sedela za volantom. Jej kamarátka mala väčšie šťastie a nehodu prežila. Dve kamarátky celú svoju jazdu smrti taktiež nahrávali a vysielali naživo na svojom Facebooku. Dopravný psychológ dlhodobo upozorňuje na problém práve s mladými vodičmi, ktorí sa miesto šoférovaniu venujú viac svojim sociálnym sieťam.

"Je to generácia, ktorá má trošku inú predstavu o živote. Je to o veľkom bohémskom živote, o tom, že svet patrí im a je to aj komplex z toho počítaču, že som nesmrteľný a mám tých 20-30 životov a môžem si robiť, čo chcem," vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann. Problém hlavne u mladých ľudí je ten, že potrebujú byť nonstop online a so všetkým, čo práve robia, sa chcú pochváliť.

"Sto percent kapacity pamäte a kapacity zrakových analyzátorov je sústredených práve na SMSku. Treba túto skupinu podrobiť pri určitých priestupkoch nejakým tréningom," myslí si psychológ. Ďalším negatívnym fenoménom je aj natáčanie a fotenie si dopravných nehôd.

"Dennodenne sa s takýmito situáciami stretávame, kde sú ľudia nezodpovední a nechovajú sa tak, ako by sa mali v cestnej premávke. Natáčajú si nehody a vždy v druhom smere, alebo teda v smere, kde sa aj stane nehoda a buď narazia do tej nehody alebo v opačnom smere sa stane ďalšia nehoda," opisuje Majka Bakalová z Proassist. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy