Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Írsku rozhodol ľud. Schválili zrušenie zákazu interrupcií
Zdielať na

V Írsku rozhodol ľud. Schválili zrušenie zákazu interrupcií

Archívne video

DUBLIN / Katolícke Írsko smeruje k zrušeniu mnohoročného zákazu interrupcií, ako vyplýva z prvých odhadov výsledku piatkového referenda na základe prieskumu názorov voličov opúšťajúcich volebné miestnosti. Zatiaľ sa ukazuje, že najmenej 68 percent účastníkov hlasovania je pre zmenu. Pre odstránenie zákazu potratov je viac žien, ako mužov: prieskum agentúry IPSO / MRBI ukázal, že ich je 70 percent, zatiaľ čo mužov 65 percent.

Najväčší podiel podporovateľov liberalizácia interrupcií podľa zemepisných oblastí je metropola Dublin - 77 percent. Podľa vekových kategórií sú pre zmenu najmladší voliči vo veku od 18 do 24 rokov: pre zrušenie zákazu je ich 84 percent, uviedla agentúra IPSO / MRBI, ktorá prieskum vypracovala pre denník The Irish Times. Naopak väčšina voličov starších ako 65 rokov je proti.

"Nejde o oficiálny výsledok, ale vyzerá to dobre," reagovala na odhady írska ministerka kultúry Josepha Madigan. Minister spravodlivosti Charlie Flanagan to označil za "ďalší veľký krok von z írskej temnej minulosti".

Trend potvrdil aj prieskum agentúry RTE, podľa ktorej hlasovalo pre zmiernenie obmedzenia takmer 70 percent voličov, pričom v hlavnom meste Dubline ich bolo dokonca 80 percent.

Potraty sú teraz v krajine povolené iba v prípadoch, keď je ohrozený život matky. Na základe odhadovaného výsledku referenda mieni vláda írskym ženám umožniť prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa, v prípadoch vážneho ohrozenia matky alebo dieťaťa i neskôr.

Volebná účasť bola podľa odhadov zrejme vyššia ako 61 percent, teda ako v roku 2015, kedy Íri v referende odsúhlasili uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Pozrite si komentár poslanca Martina Klusa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy