Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ružomberčanku vystrašil had. Ležal na skrini
Zdielať na

Ružomberčanku vystrašil had. Ležal na skrini

RUŽOMBEROK / Poriadny šok zažila obyvateľka jednej z bytoviek v Ružomberku. V garzónke na siedmom poschodí našla počas upratovania asi metrového hada. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že nejde o bežný druh voľne žijúceho plaza. Po konzultácii s odborníkom odchytili zviera mestskí policajti.

"Zrazu pozerá na mňa nejaký had, som sa zľakla. On bol hore na skrini v krabici, tam na mňa kukal a jazýček na mňa vyplazoval," hovorí obyvateľka bytu Karin. 

S krikom to povedala priateľovi, ktorý si spočiatku myslel, že ide o žart. Keď uvidel zo skrine liezť asi metrového čierno-žltého hada, smiech ho veľmi rýchlo prešiel. Dvojica kontaktovala mestskú políciu.

"Mali sme rešpekt lebo sme nevedeli, že či je jedovatý alebo nie... oslovili sme pána zo štátnej ochrany prírody, keď sme zistili, že nie je jedovatý tak sme ho odchytili," informuje Miroslav Kovalský z MsP. Išlo o exotický druh užovky, ktorý sa u nás bežne nevyskytuje. Podozrenie, že musela ujsť nejakému chovateľovi, sa napokon potvrdilo.

"Zisťovali sme majiteľa, prešli sme všetky byty, a na ôsmom pán nebol doma, tak z toho sme usúdili, že možno bude ten had aj odtiaľ," pokračuje Kovalský. "Mi povedal, že had je od neho, že on ich chová a že čistil terárium a že mu nejako z boxu ušiel, si myslel že je niekde za skriňami, nakoniec vošiel mne cez vetračku," opisuje Karin.

Sami sme sa presvedčili, že asi trojročná samička užovky amurskej je úplne neškodná. Síce neublíži, no vystrašiť vie poriadne, najmä nič netušiaceho človeka. 

Súvisiace články