Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Remišová vyzýva Danka, aby sa vzdal funkcie predsedu parlamentu
Zdielať na

Remišová vyzýva Danka, aby sa vzdal funkcie predsedu parlamentu

BRATISLAVA / V Liptovskom Mikuláši je budova s mimoriadne dôležitými dokumentami, do ktorej ale štát nemá prístup. Pred rokmi sa do nej presťahovali dokumenty plné informácií o majetku a pozemkoch a zároveň stroje, ktoré mali katastrálne informácie skenovať. Medzi štátom a majiteľom budovy nastal konflikt, a preto sú dokumenty pod zámkom a chýbajú napríklad sudcom, ktorí ich potrebujú v súdnych sporoch. Tak ako v pozemkovom spore Andreja Kisku.

Na jednej strane štát, na druhej súkromná spoločnosť a medzi nimi občan a jeho citlivé údaje. Podľa Veroniky Remišovej sa pre takýto spor môžu informácie o tisíckach občanov dostať do rúk nepovolaných špekulantov.

Píše sa rok 2008. Štát podpisuje zmluvu so súkromnou firmou. "Štát si sklady prenajal od firmy Armagedon," hovorí poslankyňa Veronika Remišová. Do Liptovského Mikuláša sa tak začínajú voziť informácie a dokumenty súvisiace s katastrom. Teda s majetkom a pozemkami občanov. A k tomu drahé vybavenie a prístroje preplatené z eurofondov.

"V rámci elektronizácie katastra štát v budove v Liptovskom Mikuláši zriadil stredisko na skenovanie starších dokumentov. Na toto sme dali 10 miliónov eur," pokračuje Remišová.  Konateľ firmy ale štátu zobral kľúče. Vraj pre nezaplatené účty.

"Povedali, že nebudú platiť, tak sme zamkli budovu. Poslali sme ich preč, uplatnili sme si na súde zádržné a záložné právo, máme na to súdne rozhodnutie. Tam sa jedná o nejaký 1,5 milióna eur. Oni keby to doplatili, tak 500 súdnych sporov mohlo fungovať," povedal Peter Duchovný, konateľ firmy Armagedon.

A to sa týka aj súdneho sporu, ktorý vedie Andrej Kiska s občanom, ktorý tvrdí, že je pôvodným majiteľom pozemku.

"Je tam spor s vlastníkom budovy, kde sú uložené listiny z katastra a kataster nám tým pádom odpovedá, že nemôže nám požadované listiny zaslať kvôli tomu, že je tam spor," uviedol Miroslav Radačovský, sudca okresného súdu v Poprade. Čo sa týka zodpovednosti, Remišová ukazuje prstom na SNS, v roku 2008 pre štát nevýhodnú zmluvu o nájme skladu so spoločnosťou Armagedon podpisoval nominant Slovenskej národnej strany Patrik Hensel, vtedajší šéf geodeteického a kartografického ústavu 

"Andrej Danko by sa mal teda v prvom rade za tento škandál ospravedlniť a vyzývam ho, aby sa vzdal funkcie predsedu NR," vyzýva Remišová. "Zúfalé stavy pani Remišovej nebude Andrej Danko komentovať," informuje hovorca Andreja Danka, Tomáš Kostelník.

"Podpísať zmluvu na 100 rokov, ktorá nechce vydať listiny, je drzosť," myslí si poslankyňa Remišová. "Drzosť, to sa zhodujeme," pokračuje poslanec Jaroslav Paška. 

Otázkou je, či sa nezačnú angažovať orgány činné v trestnom konaní. Niekedy sa veci vyriešia až vtedy, keď sa hrozí paragrafmi.

"Pre štát nevýhodnú zmluvu o nájme skladu so spoločnosťou Armagedon podpisoval nominant Slovenskej národnej strany Patrik Hensel, vtedajší šéf Geodetického a kartografického ústavu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy