Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vydajte sa po stopách medveďa. Slovenský projekt láka celú rodinu
Zdielať na

Vydajte sa po stopách medveďa. Slovenský projekt láka celú rodinu

RUŽOMBEROK / Medvede majú v ostatných rokoch na Slovensku trošku pošramotenú povesť. V Hrabovskej doline pri Ružomberku sa ju preto rozhodli trochu napraviť a rôzne fámy o tomto tradičnom obyvateľovi našich hôr uviesť na pravú mieru. Nový náučný chodník by však mal nielen vzdelávať, ale aj zabaviť. Viac povie Michal Rybanský.

Vydať sa po stopách medveďa je zážitok pre celú rodinu. Medveď je od nepamäti symbol Ružomberčanov a dokonca sa spomína aj v príbehu o vnučke cisárovnej Sisi. Preto nečudo, že vznikol projekt, ktorý by mal veľkých aj malých pritiahnuť do prírody.

"Je to o príjemnej prechádzke a popri tom si, samozrejme, môžu doplniť svoje vedomosti o medveďoch," informuje Tomáš Štreit, autor projektu. Sedem informačných tabúľ prevedie návštevníkov naprieč celým životom medveďa a pútavými obrázkami zaujme aj najmenších. "Má to cez tri kilometre, je to také príjemné stúpanie,“ vraví jeden z návštevníkov. 

Turisti si môžu zmerať s medveďom výšku, ale aj pozrieť sa do jeho brloha. To však nie je všetko. Chodník vedie až do medvedej kúpeľne. Len teplá voda im zatiaľ akosi netečie. Dôležitá informácia na záver. Stretnúť živého medveďa nie je podmienka úspešného absolvovania cesty.

Ak by ste ale predsa len nejakého chceli vidieť naživo a hlavne z bezpečia, stačí si otvoriť stránku Národného parku Veľká Fatra. Do stromu schovali ochranári skrytú kameru, ktorá sleduje pohyb medveďov v lese. A nielen ich.

Pozrite si archívnu reportáž o inom náučnom chodníku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy