Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikátny projekt. Medvede naživo pre všetkých a hlavne bezpečne
Zdielať na

Unikátny projekt. Medvede naživo pre všetkých a hlavne bezpečne

VEĽKÁ FATRA / Ochranári Veľkej Fatry vymysleli unikátny projekt, vďaka ktorému môžu ľudia sledovať naživo život medveďov vo voľnej prírode. Tri roky pozorovali isté miesto na Strednom Slovensku, kam medvede naozaj často chodia. Špecialisti tam preto inštalovali kamerový systém.

Tieto zvieratá sa pohybujú v oblasti Veľkej Fatry, ale z pochopiteľných dôvodov ochranári neprezradia presné miesto, kde by ich ľudia mohli nájsť. Šelmy, ktoré vôbec netušia, aké sú hviezdy. Diváci si môžu z pohodlia svojho domova pozrieť, čo práve teraz robia hlboko v lese. Ochranári chcú ľudom priblížiť život týchto divokých šeliem.

"Chceme pozmeniť fám, že medveď je nejaká krvilačná šelma, chceme, aby ich vnímali pozitívne. Medveď je pritom veľmi plaché zviera, je to vidieť aj so záberov," vysvetľuje Juraj Žiak zo správy Národného parku Veľká Fatra. Pred objektívom kamery sa medveď predviedol už s dvomi medvedicami. A to v priebehu krátkej doby.

​Priamy prenos zachytil aj iné zvieratá. Ako napríklad diviaka, ktorý sa veľkému medveďovi radšej zdvorilo uhne. Na inom zábere zas vidieť, že na menšiu medvedicu si diviak bez problémov trúfne. 

"Bola to veľká výzva. Asi najnáročnejšie bolo dostať do lesa internet. Pozeral som aj , či niekto iný vo svete robil takýto živý prenos medveďov z lesov a nenašiel som. Takže to beriem ako taký unikát," hovorí o technickej zábezpeke Ivan Daráni, ktorý je za prenos zodpovedný. Reality šou z voľnej prírody budú môcť ľudia určite sledovať ešte aj v lete. Ochranári však uvažujú, že kameru tam nechajú, až kým medvede nezalezú do brlohov, aby sa uložili na zimný spánok.

Sú medvede u nás premnožené? Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy