Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najviac dlhov v Európe majú Slováci, k šetreniu chcú učiť aj deti
Zdielať na

Najviac dlhov v Európe majú Slováci, k šetreniu chcú učiť aj deti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slováci patria k najrýchlejšie sa zadlžujúcim obyvateľom v Európe. S tým ale priamo súvisí aj rastúci počet exekúcií a osobných bankrotov. Dôvodom je nízka finančná gramotnosť a ochota nechať sa zlákať na atraktívne vyzerajúce ponuky. Nevedomosť ale neospravedlňuje. Naopak, môže nás dostať do veľkých problémov.

Len v marci vyhlásilo na Slovensku osobný bankrot vyše tisíc ľudí a porovnanie s vlaňajškom vyznieva hrozivo.Podľa analytika Bisnode Slovensko Simona Šomorjaia môže dôjsť až k štvornásobnému zvýšeniu oproti uplynulému rekordnému roku. Dôvodom rastúcich čísel je slabá finančná gramotnosť Slovákov a neustále sa opakujúce chyby. "Môžu to byť dlhy z podnikania, môžu to byť rodičia, ktorí financujú deti," vysvetlil analytik.

Podľa slov Ladislava Smoroňa, finančného sprostredkovateľa z Fincentrum, nemyslia na horšie časy a nevytvárajú rezervu. "Ľudia neraz kupujú produkty, ktorým nerozumejú, alebo sú pre nich nevhodné a z toho vznikajú rôzne tragické životné udalosti," uviedol Pavel Škriniar, trhový analytik z Ekonomickej univerzity. S finančným vzdelávaním by sa preto malo hravou formou začať už u predškolákov, no nateraz nie je tento druh výuky dostatočný ani na stredných školách. Ministerstvo školstva nateraz neuvažuje o vytvorení samostatného predmetu. Je na školách, akú formu výučby si zvolia. 

Opraty preto musia často prebrať rôzne súkromné spoločnosti a neziskové organizácie. Nedávno si tak mohlo svoje vedomosti na ekonomickej olympiáde preveriť štyritisíc študentov. "Aby rozumeli, čo sa deje, aby aj tým správam dokázali lepšie rozumieť," objasnila zámer ekonomickej olympiády manažérka projektu Iness Monika Olejárová.  Princípom finančnej gramotnosti nie je stať sa odborníkom na všetky produkty, no poznať ich princíp. "Nielen štát získa, že bude mať finančne gramotné obyvateľstvo, ale aj finančné inštitúcie, pretože nebudú rušiť produkty, ktoré si nakúpili," dodal trhový analytik Škriniar.  

Pozrite si archívnu reportáž o tom prečo peniaze na účtoch strácajú význam:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy