Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viac Slovákov sa domov vracia, ako odchádza. Pribúda aj cudzincov hľadajúcich tu prácu
Zdielať na

Viac Slovákov sa domov vracia, ako odchádza. Pribúda aj cudzincov hľadajúcich tu prácu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počet ľudí prichádzajúcich na Slovensko v roku 2016 prevýšil počet odídencov o takmer šesťtisíc. V roku 2017 ich počet opäť narástol a dosiahol až 15-tisíc. Migračnú bilanciu zlepšujú cudzinci, ktorí prichádzajú na Slovensko pracovať.

V posledných dvoch rokoch na Slovensko podľa údajov zdravotných poisťovní prišlo celkovo viac ľudí ako z neho odišlo. Vyplýva to z najnovšiemu komentára Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií SR. Každý tretí prichádzajúci do SR v roku 2016 bol cudzinec.

Podiel príslušníkov iných krajín na imigrácii na Slovensko za posledné štyri roky vzrástol takmer o polovicu. Najviac zastúpení sú občania Ukrajiny, Srbska a z krajín mimo Európy k nám prichádzajú hlavne obyvatelia Vietnamu, Číny a Kórey. V porovnaní s ostatnými krajinami Visegrádskej štvorky (V4) je však prílev cudzincov na Slovensko výrazne nižší, konštatuje komentár Inštitútu finančnej politiky.

Bez príchodu občanov z iných krajín by bolo migračné saldo stále záporné. Trend sa však zlepšuje. Kým v rokoch 2010 až 2015 prišlo každoročne späť na Slovensko približne 28-tisíc Slovákov, v roku 2016 sa toto číslo zvýšilo až na 32-tisíc. Počet ľudí odchádzajúcich zo Slovenska vo veku 18 až 28 rokov je však stále mierne vyšší ako počet prichádzajúcich.

Až 61 percent prisťahovalcov vo veku 24 až 60 rokov, ktorí prišli na Slovensko v roku 2015, bolo hneď ekonomicky aktívnych. Zahraničných imigrantov lákajú regióny s veľkým počtom voľných pracovných miest. Mzdy cudzincov po príchode na Slovensko nie sú výrazne odlišné od zárobkov vracajúcich sa našincov.

Z najnovšieho komentára Inštitútu vidno, že za účelom vysokoškolského štúdia na Slovensko v roku 2016 zo zahraničia prišlo takmer tritisíc ľudí, ktorí tvorili osem percent všetkých nových zapísaných študentov. Približne polovica z nich pochádzala z EÚ. Z krajín mimo EÚ prišlo najviac študentov z Ukrajiny (22 %), Srbska (9 %) a Nórska (5 %).


Dĺžka pobytu cudzincov po príchode na Slovensko sa v porovnaní s minulými rokmi výrazne predlžuje. Z cudzincov, ktorí prišli v roku 2004, odišlo po prvom roku pobytu na Slovensku 21 percent, z prichádzajúcich cudzincov v roku 2015 to bolo už len 12 percent.

Našinci ostávajú po návrate na Slovensku dlhodobo. Až 70 percent z nich sa usadí na minimálne päť až desať rokov. Podľa prieskumov sú najčastejšími motiváciami návratu Slovákov spätosť s rodným krajom, vôľa pomôcť slovenskej spoločnosti a nižšie pracovné tempo umožňujúce tráviť viac času s rodinou, konštatuje najnovší komentár Inštitútu finančnej politiky na MF SR.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy