Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Napätie pre útok v Sýrii. O život prišlo 40 ľudí
Zdielať na

Napätie pre útok v Sýrii. O život prišlo 40 ľudí

Archívna reportáž

DÚMÁ / V pondelok by sa mala chemickým útokom v sýrskej Dúme zaoberať Rada bezpečnosti OSN. Francúzsky a americký prezident sa už pred jej zasadaním zhodli, že za smrť 40 ľudí naozaj môžu chemické zbrane. Obe krajiny budú spolupracovať, aby pôvodca útokov niesol zodpovednosť. Už obvinili Assadov režim, ten však použitie chemických zbraní odmieta.

Podľa analytikov môže byť odpoveďou spoločný vojenský zásah. Emanuel Macron pred časom povedal, že takto budú reagovať v prípade použitia chemických zbraní voči civilistom. Musia mať však dôkazy, kto je za to zodpovedný. Donald Trump v tom má jasno.Na Assadovu adresu neváhal použiť hanlivé slová. "Zomrelo tam mnoho nevinných žien a detí. Oblasť pred vonkajším svetom uzavreli sýrski vojaci. Zodpovednými za útok sú aj Putinovo Rusko a Irán, ktorí to zviera, Assada, podporujú," vyjadril sa prezident USA.

O zasadanie bezpečnostnej rady OSN požiadalo 9 z 15 členov rady. Uskutočniť by sa malo dnes večer. Moskva označila obvinenia za vykonštruované. Irán ich považuje za zámienku pre vojenskú akciu. A tá mala prísť už v pondelok.

Vojenská letecká základňa v Homse sa v noci stala terčom raketového útoku, pri ktorom zahynulo 14 ľudí. Sýria najskôr obvinila práve USA. Keď to Pentagon odmietol prišla správa z ruského ministerstva obrany, že úder podnikol Izrael. Hovorca tamojšej armády to zatiaľ nekomentoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy