Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyhostenie diplomatov nepomáha biznisu
Zdielať na

Vyhostenie diplomatov nepomáha biznisu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Geopolitická situácia je snáď najviac napätá od studenej vojny. Ešte stále sa neskončili vzájomné sankcie medzi úniou a Ruskom po anexii Krymu v roku 2014 a tak skoro sa zrejme ani neskončia. Okrem šiestich štátov únie, vrátane Slovenska, tie ostatné už vyhostili ruských diplomatov. Takéto podmienky nepomáhajú obchodu a ani exportným krajinám akou sme my.

Vzájomné napätie medzi ruskom a úniou sa vystupňovalo po útoku na bývalého ruského špióna Skripaľa s dcérou. Ruskí diplomati musia húfne opustiť európsku pôdu. Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vraví: "Vyhostenia diplomatov predstavujú moment, Keď roky provokácií a zlorečenia prekročili hranice kolektívnej trpezlivosti. Je to moment, keď si po celom svete, naprieč tromi kontinentmi krajiny povedali: dosť je dosť." Vzájomná nevraživosť ale nepomáha biznisu. Ten nemá rád neistotu. "Mohli by sme povedať, že geopolitické napätie je snáď najvyššie od skončenia studenej vojny a pochopiteľne akciovým trhom s troška ťažšie dýcha v takom prostredí. Tým pádom tie rizikovejšie investície zostávajú pod tlakom a v defenzíve," hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

A to ešte neskončili vzájomné sankcie, ktoré iniciovala Európska únia po obsadení Krymu Rusmi. Juraj Valachy, analytik Tatra banky dodáva: "Je možné, že tento problém utvrdí obe strany v tom, že tie sankcie budú naďalej platiť. Tento diplomatický spor nahráva tomu, že budú tieto sankcie predĺžené." Šesť krajín ruských diplomatov nevyhostilo. Radikálna Tsiprasova strana má napríklad tradične blízko ku Kremľu aj keď jej v kríze nakoniec nepomohol. Malta a Cyprus sú zase závislé od ruských miliárd. No a Slovensko čaká na ďalšie dôkazy. Napriek diplomatickej vojne si biznis žije vlastným životom. Berlín, ktorý napríklad vyhostil ruských diplomatov, pokračuje s Moskvou v projekte Nordstream 2 a Slovensku, ktoré ich nevyhostilo, to škodí. Geopolitická vojna biznisu nepraje, ale ani v časoch najväčšej studenej vojny sa vzájomný obchod medzi Ruskom a západom nikdy úplne nezastavil.

Čo by znamenalo dokončenie a reálne spustenie projektu Nordstream 2 pre Slovensko? Pozrite si reportáž na túto tému:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy