Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyhýbajte sa uhynutému vtáctvu! Vtáčia chrípka je prenosná aj na človeka
Zdielať na

Vyhýbajte sa uhynutému vtáctvu! Vtáčia chrípka je prenosná aj na človeka

GALANTA / Veterinári v okrese Galanta opäť identifikovali vtáčiu chrípku, inak vírus ako H5N6. Varovný prst tentokrát zdvíhajú vysoko. Riziko prenosu na človeka je oveľa vyššie ako pri iných vírusoch, s ktorými sme na našom území prišli do kontaktu.

O výskyte vtáčej chrípky upozňovali už aj občanov prostredníctvom rozhlasu. "Je to vírus, ktorý sa veľmi ľahko šíri a vie dlho pretrvávať v prostredí, takže určite to voľne žijúce vtáctvo bude zdrojom tej nákazy a ide Veľká Noc, ľudia chodia na prechádzky, naozaj nech si všímajú a zásadne sa nedotýkajú takejto hydiny," upozorňuje Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Nielen priamym kontaktom s uhynutým zvieraťom, ale už aj vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov uhynutých zvierat, či kontaminovanou plochou sa môže nakaziť aj človek. Do organizmu tento vírus vchádza cez ústa, nos a očné spojovky.

Prejavy 

"Infekcia vírusom chrípky vtáčej prebieha podobne ako bežná humanná sezónna chrípka, ako akútne zápalové ochorenie dýchacích ciest. Kým inkubačná doba v prípade humánneho vírusu je 1-3 dni, pri infekcii vírusom vtáčej chrípky je to v priemere 7 dní a maximálne 10 dní," informuje Zuzana Drobová, z Úradu verejného zdravotníctva. 

U chorého sa prejaví zimnicou, bolesťou hlavy, teplota sa môže vyšplhať na 39 až 40 stupňov. Tiež bolesti svalov, kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, nádcha pocit sucha a škriabania v hrdle. To či ide o vírus vtáčej chrípky je totiž možné zistiť len laboratórne odberom z vašej krvi.

"Budeme to ďalej sledovať, zbierať všetko podozrivé či uhynuté vtáctvo vo voľnej prírode, aby nám naozaj nič neuniklo a pokiaľ nákaza bude prebiehať budeme robiť ďalšie opatrenia," dodáva Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy