Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Investori sa nepotešili, Facebook uzavrel týždeň so stratou 58 miliárd dolárov
Zdielať na

Investori sa nepotešili, Facebook uzavrel týždeň so stratou 58 miliárd dolárov

USA / Sociálna sieť a spoločnosť Facebook má za sebou jeden z najhorších týždňov. Po prevalení škandálu Cambridge Analytica týkajúceho sa úniku dát rapídne padli akcie tejto spoločnosti na akciovom trhu. Zareagovali aj užívatelia, tí začali masívne rušiť účty. V praxi sa to prejavilo finančnou stratou vo výške 58 miliárd dolárov.

Akciový trh v USA v pondelok oslabil. Technologické firmy strácali na čele so spoločnosťou Facebook, ktorá čelila najstrmšiemu prepadu za štyri roky. 

Prevádzkovateľa rovnomennej sociálnej siete zasiahla správa, že štáb prezidentského kandidáta Donalda Trumpa počas volebnej kampane neoprávnene získal informácie z viac ako 50 mil. užívateľských účtov. Údaje využité na podporu Trumpovej kampane spracovávala bez vedomia užívateľov spoločnosť Cambridge Analytica, ktorá sa venuje zberu a analýze dát.

Na únik dát zareagovali aj užívatelia, ktorí na protest masívne rušili užívateľské účty s hastagom #deletefacebook.

Investori a najmä zadávatelia reklamy si povedali, čo je veľa, to je veľa a od mnohých kampaní odstúpili aj napriek tomu, že sám zakladateľ Mark Zuckerberg sa ospravedlnil. Spoločnosť za ostatný týždeň stratila podľa analytikov BBC viac ako 58 miliárd dolárov. 

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá škandál vysvetľuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy