Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tisíce ľudí protestovali proti sprísneniu zákona o interrupciách
Zdielať na

Tisíce ľudí protestovali proti sprísneniu zákona o interrupciách

VARŠAVA / Sporný zákon o interupciách, ktorý chce vládna strana Právo a spravodlivosť ešte sprísniť, opäť vyhnal do ulíc poľských miest tisíce ľudí. Poľsko má už teraz jedny z najprísnejších zákonov v tejto oblasti. V roku 2016 podobné protesty zamedzili konzervatívnej vláde zakázať interupcie úplne.

Tisíce ľudí protestovali v piatok vo Varšave a ďalších mestách naprieč Poľskom proti poslednému pokusu konzervatívnej vlády sprísniť zákon o interrupciách. Mnohí vyjadrovali tiež širšiu nespokojnosť s vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorú domáci kritici i zahraničie obviňujú z podkopávania demokracie a občianskych slobôd. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako "Slobodná vôľa" či "Žena je ľudská bytosť".

Poľsko má pritom už teraz jedny z najprísnejších zákonov o interrupciách v Európe. Potraty sú povolené len vo výnimočných prípadoch: ak je ohrozený život ženy, tehotenstvo je dôsledkom znásilnenia či incestu alebo je plod poškodený. V roku 2016 celonárodné protesty prinútil konzervatívnu vládu upustiť od plánu zakázať interrupcie úplne.

Nový návrh by stále umožňoval potraty v prípade, že je život ženy ohrozený alebo tehotenstvo je dôsledkom zločinu. Naopak zakázal by ich v prípade nezvratného poškodenia plodu či Downovho syndrómu.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy