Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hackeri nielen útočia, ale aj bránia. Tých slovenských trénujú raz ročne
Zdielať na

Hackeri nielen útočia, ale aj bránia. Tých slovenských trénujú raz ročne

BRATISLAVA / Hackeri sa nabúrali do zdravotných záznamov pacientov , znefunkčnili systém objednávania pacientov a v budove nemocnice ovládli elektrinu. Naštastie hovoríme len o simulovanom kyberútoku, s ktorým sa pasovali tí najlepší študenti IT odborov.

Hackeri sa nevzdelávajú na univerzitách. Napriek tomu sa ale vedia nabúrať do vašich e-mailov alebo znefunkčniť chod firmy. Dokážu ale aj presný opak. Obrana si ale vyžaduje tréning. "Ťažšie je obrániť systém, pretože keď bránite systém, musíte pozerať na neho celý, na druhej strane, keď útočíte, tak vám stačí jedna bezpečnostná diera," uviedol jeden zo študentov Matúš Múčka. 

"Majú za úlohu zabezpečiť bezproblémové IT prostredie. Pritom tie útoky sa na nich valia. Najprv sú to zdravotné záznamy pacientov, potom vnútorná komunikácia lekárov a potom chod nemocnice, elektrina, klimatizácia, kúrenie," povedal organizátor Guardians 2018  Pavol Draxler. 

Tréning raz ročne pre študentov pripravujú profesionáli. Kyber útok je reálny, bez poľahčujúcich okolností. "Máme strategicky rozdelené úlohy, osoby zodpovedné za sieť, za firewall, za systém alebo správu, ale aj analytika," študent IT odborov Michal Korchaník.

Úroveň kyberútoku je porovnateľná s tréningami, aké robí NATO. Šiesti mladí ľudia zo Slovenska ho majú po štvrtku úspešne za sebou. Odborníkov skutočne potrebujeme. Denne u nás kyberútokom čelia tisíce firiem.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy