Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Takto vyzerali zhromaždenia po celom Slovensku
Zdielať na

VIDEO: Takto vyzerali zhromaždenia po celom Slovensku

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že sa organizátori Za slušné Slovensko rozhodli piatkové zhromaždenie zrušiť, ľudia neostali doma. Študenti 11 vysokých škôl s podporou ďalších 4 zorganizovali tichý pochod s názvom #niejenamtojedno, aby vyjadrili nespokojnosť s politickým dianím, ale hlavne, aby si uctili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Zhromaždenia prebiehajú aj v iných mestách.

Stovka vysokoškolských študentov sa rozhodla zorganizovať pochod potom ako organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko ohlásili zrušenie akcie. Študenti sa zvolávali na sociálnej sieti, kde uviedli, že sa pokojným a najmä nenásilným spôsobom rozhodli vyjadriť úctu Jánovi a Martine.

"Kroku organizátorov predísť polarizácii spoločnosti rozumieme, nakoľko po vymenovaní vlády majú ľudia rozdielne očakávania od ďalšieho postupu. Napriek tomu chceme vyjadriť úctu Jánovi a Martine aspoň symbolickým spôsobom," hovorí organizátor Timotej Lauko za študentov. 

Nechceli suplovať plánované zhromaždenie. "Rozhodli sme sa len pokojným a najmä nenásilným spôsobom vyjadriť, že my nezabúdame a nie je nám to jedno," vysvetľujú študenti. Na Námestí SNP zapálili sviečku zosnulému novinárovi a jeho snúbenice. Ľudia mali v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých boli heslá: Prídeme znova, ak treba! alebo Zober loptu, nie špáratko. Zúčastnilo sa podľa odhadov viac ako 25 tisíc ľudí. 

Zhromaždenie ukončili slovenskou hymnou. Ľudia sa napriek výzve organizátorov o rozpustení vybrali smerom k parlamentu. Na schodoch v rade stoja policajti, ktorí bránia vstup do budovy. 

Kolega zavraždeného novinára Jána Kuciaka, Marek Vagovič, považuje zrušenie pôvodného zhromaždenia Za slušné Slovensko v Bratislave za chybu. "Tí organizátori sami popreli to, čo tvrdili ešte pred týždňom, že ich hlavné požiadavky sú odobranie ministerstva vnútra strane Smer-SD a predčasné voľby."

Košice pokračujú

Počet v Košiciach na zhromaždení zatiaľ vyzerá byť nižší, podľa organizátora tomu tak bolo spočiatku aj minulý týždeň, napokon sa číslo vyšplhalo až na 20 tisíc ľudí. Rozhodnutie zrušiť zhromaždenie ich bratislavských kolegov ich prekvapilo. "Musím priznať, že to bolo prekvapením, ale ich rozhodnutie rešpektujeme, majú na to objektívne dôvody a veria, že sa rozhodli správne," hovorí organizátor Ján Gálik. Na zhromaždení opäť vystúpili osobnosti a budú sa čítať aj listy hercov štátneho divadla.

Ľahostajné to nebolo ani ľuďom. "Nevzdávame sa, ideme ďalej. Chceme predčasné voľby." Vzhľadom na to, že budúci týždeň sú veľkonočné sviatky, zhromaždenie sa konať nebude. "Boli by sme radi, keby sme mohli tráviť čas s rodinou a môžme zhodnotiť čo všetko sa podarilo, čo sa nepodarilo a kam pôjdeme ďalej," dodáva Gálik. 

​Banská Bystrica "z úcty aj zo sily"

Zhromaždenie v Banskej Bystrici museli pre veľkonočné trhy presunúť na menšie námestie. Napriek menšej účasti, aj tam ľudia vyšli opäť do ulíc. "Rešpektujeme rozhodnutie Bratislavy, ale z úcty aj zo sily, ktorá pramení z posledných troch týždňov, si myslíme, že tu musíme byť aj dnes," vysvetľuje organizátorka pochodu ich postoj. V Banskej Štiavnici sa zišlo asi 250 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy