Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia zo Sniny sa poskladali na CT prístroj. Teraz im rušia pôrodnicu
Zdielať na

Ľudia zo Sniny sa poskladali na CT prístroj. Teraz im rušia pôrodnicu

SNINA / Pôrodnice na Slovensku, v ktorých ročne vykonajú menej ako 500 pôrodov chcú zatvoriť. S takýmto návrhom prišla gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť.

Tento plán sa týka štyroch nemocníc, medzi ktorými je aj pôrodnica v Snine. Najväčším problémom je, že zrušenie pôrodníckeho oddelenia by mohlo ohroziť aj existenciu celej nemocnice. Vlastníkom sninskej nemocnice je mesto, preto sa primátor mesta obrátil otvoreným listom na ministerstvo zdravotníctva. Zdravotnícku starostlivosť v sninskej nemocnici poskytujú pacientom z viac ako 30 obcí, ale aj obyvateľom z iných okresov. "Urobili sme rekonštrukciu celej pôrodnice a operačných sál. Chodia k nám pacientky aj z iných okresov," opisuje situáciu MUDr. František Pavlovčin, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

Podľa lekárov by na prípadné zrušenie pôrodnice mohli doplatiť rodičky zo vzdialených obcí. Ak sa totiž začne pýtať na svet bábätko napríklad v obci pri slovensko-ukrajinskej hranici, diaľka môže pre matku aj pre dieťa znamenať riziko.

V sninskej pôrodnici vykonajú ročne viac ako tristo pôrodov. Odborná spoločnosť ale predpokladá, že ak majú v pôrodnici menej ako jeden pôrod denne, tím lekárov nemôže byť tak dobre vycvičení, ako keby ich bolo viac. Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Snine je sedem atestovaných lekárov, ktorí tvrdia, že aj na vážnejšie komplikácie sú pripravení. V ohrození sú aj ďalšie tri pôrodnice – v Kráľovskom Chlmci, Vo Svidníku a v Myjave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy