Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štát na kúpu CT prístroja neprispel. Obyvatelia Sniny si ho museli kúpiť za svoje
Zdielať na

Štát na kúpu CT prístroja neprispel. Obyvatelia Sniny si ho museli kúpiť za svoje

SNINA / Ľudia v chudobnom regióne na krajnom východe Slovenska sa museli sami poskladať na kúpu CT prístroja. Nemocnica si totiž nemohla dovoliť zakúpenie zariadenia za viac ako pol milióna eur.

Nový CT prístroj už dorazil do sninskej nemocnice a jeho inštalácia je takmer na konci. Aj všetky dôležité testovania má už "cétečko" za sebou. "Nový CT prístroj dorazil, momentálne prebiehajú posledné úpravy priestorov," potvrdil stav  MUDr. Norbert Orinin, lekár nemocnice Snina.

Avšak, keby nebolo miestnych obyvateľov, miestni pacienti by nevyhnutný lekársky prístroj nemali. Nemocnica si totiž nemohla dovoliť kúpu CT prístroja za viac ako pol milióna eur. "Požiadali sme širokú verejnosť, aby prispeli formou daru alebo darovacej zmluvy na kúpu nového CT prístroja," Andrej Kulan, primár nemocnice Snina. V chudobnom regióne, odkiaľ mladí ľudia odchádzajú a kde sú mnohí bez práce sa ľudia dokázali pre dobrú vec spojiť. Od štátu pritom nedostali ani cent. "Na zakúpenie nového CT prístroja neprispel ani štát, ani Európska únia žiadnou sumou," potvrdila Eva Miháliková, hovorkyňa mesta Snina. "Tu nie je robota a viete si predstaviť, že ľudia z toho biedneho dôchodku museli doložiť," opisuje situáciu Anna, obyvateľka obce Zemplínske Hámre

Nemalou sumou prispelo aj mesto. "Mesto Snina prispelo na nový CT prístroj sumou 350-tisíc eur. Ďalšími sumami prispeli obce z okresu Snina, miestni podnikatelia, spoločenské organizácie i fyzické osoby," uviedla Eva Miháliková. Mená všetkých darcov sú zverejnené na ďakovnej tabuli vo vestibule nemocnice. "Človek je rád, keď tu niečo také pribudne, tu je len hladová dolina," povedala obyvateľka Anna. "Som rada, ale dosť je to hlúpe, že ľudia sa o to majú starať. Oni majú dosť peňazí vo vláde. Ale treba im, lebo majú malé vrecká," dodala ďalšia z miestnych. 

Nový prístroj dokáže vygenerovať niekoľkonásobne viac obrázkov ako starý a navyše za kratší čas. Lepšie výsledné zobrazenie tak umožní kvalitnejšiu diagnostiku. "Tento prístroj je podstatne modernejší ako bol pôvodný, skráti čas vyšetrenia pacienta a zároveň zníži jeho radiačnú záťaž," vysvetlil problematiku lekár MUDr. Norbert Orinin.

Nový CT prístroj bude spustený do plnej prevádzky už koncom tohto mesiaca. "Momentálne prebiehajú ešte nejaké administratívne úkony v spojitosti s prevádzkou CT," potvrdil MUDr. Norbert Orinin.

V minulosti sa riešila kauza predraženého CT prístroja, pozrite si reportáž aj z opačnej situácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy