Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave nebude, ale pochod sa aj tak uskutoční
Zdielať na

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave nebude, ale pochod sa aj tak uskutoční

BRATISLAVA / Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko sa rozhodli zrušiť zajtrajšiu akciu v Bratislave, ktorá sa mala opäť konať na Námestí SNP.

"Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ neuskutoční. Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo občiansky hlas dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici a kroky, ktoré sa majú diať v parlamente. Sú okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tomto je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. Slušní občania rešpektujú ústavu," píše sa v tlačovej správe.

V pondelok uplynie mesiac od toho, ako sme sa dozvedeli, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení. Po ich smrti boli publikované Jánove zistenia o prepojeniach vládnej strany SMER na organizovaný zločin a korupciu. Tieto udalosti narušili dôveru ľudí v úradujúcu vládu a žiadali jej demisiu.

Po tlaku občanov, médií, opozície aj prezidenta napokon odstúpil aj premiér Robert Fico a demisiu oznámil aj minister vnútra Robert Kaliňák. 

Organizátori zhromaždení tvrdia, že občania ukázali, že im osud tejto krajiny nie je ľahostajný a že sa vedia postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko. Navyše organizátori dodávajú: "My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz je absolútnym minimom. Dnešok preto nie je bodkou, ale dvojbodkou. Preto zakladáme občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivého a slušné Slovensko."

Organizátori sú pripravení kedykoľvek opätovne vyjsť do ulíc. Plánujú vyvíjať tlak na to, aby bola vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšetrená.

Aj napriek tomu, že organizátori zhromaždenia Za slušné Slovensko oznámili zrušenie zajtrajšej akcie, študenti sa rozhodli pokračovať. Vysokoškoláci z Bratislavy chceli pôvodne byť len súčasťou plánovanej akcie a chceli si len tichou spomienkou uctiť Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Po oznámení o zrušení zhromaždenia sa k nim ale začali pridávať občania, ktorí majú záujem vyjsť zajtra na námestie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy