Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výbuch v českej chemičke v Kralupoch, hlásia najmenej 6 obetí
Zdielať na

Výbuch v českej chemičke v Kralupoch, hlásia najmenej 6 obetí

KRALUPY NAD VLTAVOU / Pri výbuchu v areáli chemičky v Kralupoch nad Vltavou zahynulo 6 ľudí a ďalší sú vážne zranení.

Informáciu pre ČTK potvrdila hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková. Vinohradská nemocnica v Prahe aktivovala v súvislosti s explóziou tzv.traumplán. Rátajú s príjmom väčšieho počtu pacientov.

"Z miesta máme zatiaľ nahlásených 6 mŕtvych a niekoľko ťažko zranených," uviedla Kereková. Policajná hovorkyňa Markéta Johnová uviedla, že explóziu im  nahlásili o 10.00. „Podľa prvotných informácií nastal v jednej z firiem v areáli výbuch. Všetky okolnosti a príčiny zisťujeme.“

​Podľa starostu obce Kralupy nad Vltavou Petra Holečka výbuch nastal na mieste, ktoré je od mesta ďaleko, takže mestu samotnému nebezpečenstvo nehrozí. K výbuchu podľa jeho vyjadrení došlo počas čistenia prázdnej nádrže na pohonné hmoty.

Hovorkyňa stredočeských záchranárov Petra Effenbergerová potvrdila, že na miesto udalosti zamierilo 5 jednotiek záchranárov a vrtuľníky z Prahy a z Liberca. "Čakáme na správu o situácii, presnejšie informácie zatiaľ nemáme," dodala. Krátko potom informácie upresnila: "Prvotné informácie hovorili o 6 zranených. Žiaľ, situácia sa ukázala oveľa tragickejšia. Šesť osôb utrpelo zranenia nezlúčiteľné so životom a zasahujúci lekári boli nútení konštatovať smrť," uviedla Efenbergerová.

Záchranných prác na mieste kralupskej rafinérie sa účastní aj letecká výjazdová skupina z Prahy. "Posádka na mieste zasahuje u 42-ročného muža, ktorý utrpel popáleniny hlavy. Záchranári ho ošetrili a prevážajú ho do vinohradskej nemocnice," potvrdila hovorkyňa pražskej záchranky Jana Poštová.

Záchranári potvrdili 6 obetí výbuchu v kralupské chemičke. Ďalšie 4 osoby skončili v nemocniciach, dvaja majú ľahké a dvaja stredne ťažké zranenia. Effenbergerová upresnila, že jeden človek má popáleniny druhého stupňa zhruba na 10% povrchu tela a druhý má devastačné poranenie tváre. Pre poskytnutie nevyhnutnej starostlivosti boli prepravení do vinohradskej a motolskej nemocnice.

"V našom areáli došlo k mimoriadnej udalosti, viac informácií aktuálne nemám. Práve zasadá krízový štáb a viac budeme vedieť v nasledujúcich desiatkach minút," povedal hovorca spoločnosti Unipetrol Pavel Kaidl. Firma vlastní kralupskú rafinériu. Spoločnosť neskôr na Twitteri uviedla: "V tejto chvíli je situácia pod kontrolou a nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo."

Hovorca krajských hasičov Petr Svoboda tvrdí, že príčina nešťastia zatiaľ nie je známa: "Vyšetrovatelia sú na mieste chíľu. Myslím si, že presnú príčinu dnes ani vedieť nebudeme. V každom prípade ďalší výbuch alebo požiar nehrozia."

Zástupkyňa hovorkyne Českej inšpekcie životného prostredia Jana Jandová tvrdí, že podľa informácií integrovaného záchranného systému na mieste neunikli do vzduchu a ani do vody žiadne nebezpečné látky.

Podľa informácií od hovorkyne stredočeských hasičov ide o areál firmy Synthos. Tá sa zaoberá výrobou emulzných kaučukov a tiež speňovateľného polystyrénu. K výbuchu tu došlo už aj v októbri 2015. Zranenia vtedy utrpeli dvaja ľudia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy