Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTOGALÉRIA: Andrej Kiska vymenoval nových ministrov
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Andrej Kiska vymenoval nových ministrov

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska menuje nových ministrov vlády Petra Pellegriniho. Pozrite si fotogalériu.

Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra Pellegriniho za predsedu vlády Slovenskej republiky. Po vymenovaní zložil svoj sľub. Ten podľa ústavy znie „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“

Prezident Andrej Kiska zároveň vymenoval členov novej vlády Petra Pellgriniho a odovzdal im menovací dekrét. Zoznam ministrov a ministeriek:

Predseda vlády: Peter Pellegrini
Minister financií a vicepremiér: Peter Kažimír (Smer)
Vicepremiér pre investície: Richar Raši (Smer)
Ministerka pôdohospodárstva a vicepremiérka: Gabriela Matečná (SNS)
Minister vnútra: Tomáš Drucker (Smer)
Minister zahraničných vecí: Miroslav Lajčák (Smer)
Minister obrany: Peter Gajdoš (SNS)
Minister spravodlivosti: Gábor Gál (Most-Híd)
Minister práce: Ján Richter (Smer)
Minister hospodárstva: Peter Žiga (Smer)
Ministerka školstva: Martina Lubyová (SNS)
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kálavská (Smer)
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková (Smer)
Minister dopravy: Árpád Érsek (Most-Híd)
Minister životného prostredia a vicepremiér: László Sólymos (Most-Híd)

Prezident Andrej Kiska zaželal novým ministrom veľa energie, odhodlania a síl pri službe verejnosti, ktorá bude mimoriadne zložitá. "Od ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynul mesiac. Počas tohto mesiaca bolo povedaných veľa silných slov o stave našej krajiny. O dôvere v inštitúcie, ktorých úlohou je zabezpečovať spravodlivosť. O pevnosti základov, na ktorých stojí náš štát. Možno odznelo až príliš veľa slov, ale zatiaľ bolo urobených príliš málo činov, aby sa atmosféra verejnosť upokojila," povedal Kiska vo svojom príhovore. "Považujeme tento čin za útok na jeden z pilierov demokracie Slovenska, za útok na slobodu slova. Uisťujem vás, že urobíme všetko pre to, aby bol tento ohavný čin vyšetrený a páchatelia potrestaní," vyjadril sa príhovore Peter Pellegrini. 

Kiska nezabúda na to najpodstatnejšie

Pripomenul aj to najpodstatnejšie, prečo celá táto situácia vznikla: "Dnes sme tu pri menovaní nových členov vlády SR preto, lebo boli zavraždení dvaja mladí ľudia. Stojíme tu, lebo na nedôveru a rozhorčenie verejnosti nemôžeme reagovať krikom, aroganciou, či ignoráciou toho, či všetkých tých podozrení, že organizovaný zločin siaha na najvyššie miesta slovenskej politiky."

Prezident zdôraznil, že zodpovednosťou vlády je bojovať o dôveru verejnosti, o dôveru občanov: "Svojimi rozhodnutiami a konkrétnymi činmi musíte presvedčiť ľudí, že to myslite vážne. Ako hlava štátu vám nedovolím na túto zodpovednosť zabudnúť a zároveň môžete počítať s mojou plnou podporou pre všetky opatrenia, ktoré pomôžu obnoviť dôveru v štát," uviedol prezident. 

Musí sa zmeniť štýl vládnutia

Podľa slov prezidenta sa s novým predsedom vlády zhodli na tom, že bude nevyhnutná výmena vedenia polície. "Verím, že si všetci uvedomujeme, že nestačí vymeniť vládu. Vašou základnou zodpovednosťou je totiž zmeniť štýl vládnutia," ukončil príhovor Kiska. "Pevne verím, že aj opozícia svojimi krokmi prispeje k upokojeniu politickej situácie. Pretože dnes nemôžeme akceptovať, ak to niekto predáva za politický zápas na Slovensku, dnes bojujeme aj o postavenie Slovenskej republiky v medzinárodnom meradle," dúfa Pellegrini. 

Celé vymenovanie novej vlády sme vysielali naživo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy