Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zavolali si horskú službu na pomoc. Síce boli v našich Tatrách, záchranu išli čakať na poľskú stranu
Zdielať na

Zavolali si horskú službu na pomoc. Síce boli v našich Tatrách, záchranu išli čakať na poľskú stranu

VYSOKÉ TATRY / Dvaja unavení turisti si v Tatrách zavolali vrtuľník, aby ich prišiel zachrániť. A hoci boli práve v našej časti hôr, nemali poistenie a preto radšej prešli k Poliakom. Tam je totiž zásah horskej služby zadarmo. A toto podľa záchranárov, žiaľ, nie je prvý prípad.

Dvojica poľských turistov sa vybrala na hrebeňovú túru na slovensko-poľskom pohraničí. V zlom počasí ale zablúdili a zišli až na slovenskú stranu.  Keďže zablúdili a boli vysilení, rozhodli sa privolať na pomoc záchranárov. Keď sa im ale objavil na telefónoch slovenský signál, veľmi rýchlo si to rozmysleli. "Nakoniec sa im podarilo zavolať k nám. Odporučili sme im, aby zišli dole na slovenskej strane a v prípade potreby kontaktovali slovenskú horskú službu," hovorí Kamil Suder, horský záchranár v Poľsku. 

Vzhľadom na to, že turistom chýbalo horské poistenie, rozhodli sa, že pôjdu späť na hrebeň, kde počkajú na pomoc horských záchranárov. "U nás je záchrana v horách bezplatná a turisti nemusia mať ani vstupenku do národného parku, z ktorej časť dostávajú horskí záchranári," informuje Boguslawa Chlipala z Tatranského Národného Parku. 

Nakoniec dvojicu mužov teda zachránili Poliaci. Ich konanie však bolo nezodpovedné. "Je to možné, že takéto situácie vznikajú, my ich neevidujeme, keďže v takomto prípade nikto nezavolá, ale je to možné. Samozrejme treba to brať ako aj určitý hazard s vlastným životom a zdravím," vyjadril sa riaditeľ horských záchranárov na Slovensku, Jozef Janiga. Faktom ale ostáva, že na poľskej strane Tatier mnohí turisti zneužívajú miestnych záchranárov ako taxislužbu.

V rubrike Na hory predstavujeme, ako sa správne pripraviť na túru: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy