Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Čerstvo ocenený minister a premiér sa chválili novými číslami
Zdielať na

Čerstvo ocenený minister a premiér sa chválili novými číslami

BRATISLAVA / Predseda vlády na spoločnej tlačovej konferencii pogratuloval Petrovi Kažimírovi k oceneniu európsky minister financií, ktoré mu udelil prestížny britský finančný magazín. Hovorili o tom, ako sa darí Slovensku. Stručne povedané - veľmi dobre. Momentálne si požičiavame za rovnako výhodných podmienok ako napríklad Nemecko či Luxembursko.

Čerstvo ocenený minister a premiér sa chválili novými číslami - napríklad o výške verejného dlhu, ktorý by mal byť nižší než s akým sa rátalo v štátnom rozpočte. "Sme mali plánovaní schodok 2 miliardy eur, schodok bude nižší o takmer 800 miliónov a bude sa pohybovať len na úrovni 1,2 miliardy eur," povedal premiér. 

"Lepšie ako sme očakávali. Odhady na 2018, mali by sme s verejným hrubým dlhom skončiť v roku 2018 pod 50 percentami," informuje minister financií Peter Kažimír. 

Analytik nespochybňuje danosti ani prácu ministra financií, vraví ale, že tieto pozitívne čísla nie sú priamym výsledkom činnosti ministra Kažimíra či vlády Roberta Fica. "Toto číslo je spôsobené zákonom o dlhovej brzde, ktorý bol schválený pred 6 rokmi ešte bývalou vládou," vysvetľuje analytik Trim capital Ronald Ižip. 

"My predsa nehovoríme, že je to 100 percentný výsledok činnosti vlády, ale robíme množstvo aktívnych opatrení, ktoré pomáhajú dobrým číslam," uviedol Fico.  "Až budúcnosť ukáže, či to, čo vláda robí, necháva sa zadlžovať obyvateľstvo, investuje do zahraničných korporácií, ktoré tu stavajú fabriky, či je to úspešná stratégia, uvidíme až o niekoľko rokov, ja si myslím, že nie," dodáva Ižip. 

Minimálna mzda by sa v roku, ktorý sa končí osmičkou, mala začínať päťkou, to znamená, že by mala byť vyššia ako 500 eur. "Budeme tráviť bezsenné noci, ako zabezpečiť rast miezd vo verejnom a štátnom sektore," dodal premiér. Premiér za kľúčový problém krajiny považuje nedostatok pracovných síl - a v tom sa s ním zhoduje aj ekonomický analytik. "Stále je veľká skupina ľudí, ktorá nechcú pracovať, a to je najväčší problém Slovenska," hovorí analytik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy