Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodníci prídu počas sviatkov o veľa. Zarábať budú cudzí
Zdielať na

Obchodníci prídu počas sviatkov o veľa. Zarábať budú cudzí

BRATISLAVA / Nové pravidlo zavretých obchodov, ktoré prvýkrát platilo v stredu, malo svoje následky. Obchody totiž majú práve v takýchto dňoch enormný nárast zákazníkov. Počas sviatkov ale dostali definitívnu stopku a tým pádom prišli zrejme o nezanedbateľné zisky.

Tržby v stredu zinkasovali rakúske a maďarské obchody. Slováci sa totiž od nakupovania odradiť nenechali a masovo sa tam presunuli. Najmä na slovensko - rakúskych hraniciach nastal nápor vozidiel, v dôsledku čoho vznikla obrovská kolóna. Oslovili sme štyri naše najväčšie obchodné reťazce. Jeden z nich stanovisko neposkytol, druhý zas naše otázky nepovažuje za relevantné. Ďalšie dva reťazce ale postoj k strate tržieb zaujali.

"Zákazníci nakupovali vo zvýšenom množstve deň vopred, takže až taký markantný rozdiel sme nezaznamenali," uviedla hovorkyňa za obchodný reťazec Billa Dana Husárová. Neurčito sa vyjadril za spoločnosť Tesco Martin Krajčovič. "Momentálne je ťažké vyčísliť straty, ktoré štátny sviatok priniesol. Závisí to totiž od množstva faktorov ako napríklad, na ktorý deň v týždni sviatok pripadá, alebo v akej sezóne." Oba reťazce tvrdia, že presné čísla budú vedieť vyhodnotiť až potom, keď zistia vplyv viacerých sviatkov počas roka. Odborníci v tejto oblasti v tom majú jasno už teraz.   

Odborníci dvíhajú prst

"Každopádne by bolo treba vnímať to ako určitú stratu v tržbách. Presné určenie tých strát bude možné skonštatovať až po mesačných uzávierkach," myslí si obchodný analytik Ľubomír Drahovský. Veľkú nespokojnosť s týmto rozhodnutím ale prejavujú samotní Slováci. "Akoby to rozhodnutie vyhnalo masu ľudí zo Slovenska sem do Rakúska nakupovať." Iní si zas stoja za názorom, že sme sa vrátili v čase späť o 30 rokov.

A tvrdú snahu o zrušenie tejto novinky vyhlásila aj opozičná strana SaS. Prvý sviatok bez obchodov podľa nich jasne ukázal, že to má dopad na našu ekonomiku, lebo sa ľudia sa nepredzásobili. "My sa chceme postaviť za to, aby oni rozhodovali so svojimi zamestnancami o tom, kedy budú mať otvorené. Do tohto nemá štát, čo vstupovať," tvrdí poslankyňa SaS Katarína Svrčeková. 

Poškodení sú aj predavači

Okrem toho poškodení boli aj samotní predavači. Prídu totiž o príplatky za prácu počas sviatku. Aj preto boli sviatky vo veľkej obľube a stále sú aj v iných profesiách. Podľa majiteľa siete predajní, Olivera Fodora, teraz v jeho tíme nastali konflikty. "Začali sa medzi sebou doťahovať, ktorej pripadne smena na ten voľný deň, pretože oni dostanú plnú mzdu zaplatenú, my odvedieme plný odvod štátu a takisto zaplatíme plné nájomné, čiže my si to odnesieme kompletne." Toto je ale len začiatok. Majiteľov obchodov totiž čakajú ďalšie sviatky a rozšírenie ich počtu je dosť výrazné. Strata tak nastane ešte 14-krát a výsledná mínusová suma bude zrejme dosť vysoká.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy