Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico: Koaličná kríza nie je, aj keď by ste sa tešili
Zdielať na

Fico: Koaličná kríza nie je, aj keď by ste sa tešili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico mal vo štvrtok popoludní v priestoroch Vodnej elektrárne Gabčíkovo tlačovú konferenciu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom. Hlavnou témou bol výsledok arbitráže vo veci Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Okrem toho sa Fico vyjadril aj k témam osláv Sviatku Cyrila a Metoda na hrade Devín ale aj k nečakanému zrušeniu rokovania vlády.

o štvrtok dopoludnia, poslednýkrát pred prázdninami, sa mali stretnúť ministri na rokovaní vlády. Zasadnutie sa však ráno nečakane zrušilo. Začalo sa hovoriť o vážnej vládnej kríze. Médiá to pripisovali aj faktu, že Andrejovi Dankovi zakázali zúčastniť sa na cyrilometodských slávnostiach na Devíne, kde chcel mať prejav. Aj túto informáciu premiér poprel. 

"Vy by ste sa asi tešili, keby bola vo vláde kríza, ale musím vás sklamať. Na nič iné asi nečakáte. Je zvláštne, že keď tu bola vláda Ivety Radičovej, vtedy ste ich kryli a teraz čakáte na príležitosť, aby ste zaútočili," vyhlásil Fico na tlačovke.

Podľa Fica došlo k vážnej protokolárnej chybe a preto sa rokovanie vlády zrušilo. Fico uviedol, že sa s Dankom stretol a všetko si vydiskutovali. S predsedom NR SR sa dohodli, že vláda sa stretne v pondelok 24. júla. 

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii reagoval aj na kritiku poslanca NR SR za hnutie OĽaNO-NOVA Eduarda Hegera. Ten na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Fico zneužil sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda na Hrade Devín na stranícku akciu Smeru-SD, kam za štátne peniaze priviezol ľudí z celého Slovenska.

Heger uviedol, že podľa podnetu, ktorý dostalo hnutie OĽaNO-NOVA od nemenovaného občana, ministerstvo vnútra vydalo príkaz objednať z každého okresného mesta autobus na túto slávnosť. Poslanec dodal, že objednávky na autobusy sú zverejnené na stránke rezortu vnútra. Zároveň dodal, že cena za prepravu bola od 500 do približne tisíc eur za každý autobus. "Teda minimálne 40 tisíc eur," uviedol. 

Dôležitý sviatok

Fico považuje Sviatok svätého Cyrila a Metoda za jeden z najvýznamnejších, a možno aj najvýznamnejší sviatok na Slovensku. Premiér tiež odkázal na Preambulu v Ústave Slovenskej republiky, kde sa spomína "cyrilo-metodské duchovné dedičstvo". "Včera štát oslavoval jeden z najdôležitejších sviatkov. Zorganizovali sme štandardné oslavy, trvali približne jednu hodinu a pätnásť minút za účasti Lúčnice a speváckeho zboru. Považujem za správne, že štát sa hlási k týmto tradíciám. Áno, je pravda, že to išlo zo štátnych peňazí," uviedol Fico.

Podľa premiéra chceli dať možnosť ľudom, ktorí mali o to záujem, zúčastniť sa týchto osláv. Fico dodal, že každý sa mohol prihlásiť a prísť. "Ja sa k tomu hlásim a dám vedieť, koľko bolo autobusov a koľko to stálo. Ja budem štátne sviatky oslavovať ako sa patrí."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy