Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci sú na chvoste rebríčka v investovaní
Zdielať na

Slováci sú na chvoste rebríčka v investovaní

BRATISLAVA / V oblasti investovania sme na chvoste rebríčka. Pred nami sú napríklad Česko, Poľsko, Taliansko či Maďarsko.

Slováci patria v oblasti investovania ku konzervatívcom. Väčšinu svojich peňazí držia na účtoch alebo v hotovosti. V zhodnocovaní peňazí sme stále na chvoste rebríčka. Pred nami sú krajiny ako Česko, Poľsko, Taliansko či Maďarsko.

Uchovávanie peňazí na účtoch je na jednej strane bezrizikové, no spája sa s ním nulový, v niektorých prípadoch aj záporný výnos. 

Slovensku ako krajine chýba história investovania. Ľudia s tým buď nemajú skúsenosti alebo ich od investovania odrádzajú emócie. "Často si ľudia myslia, že na investovanie je treba veľké množstvo peňazí. Nie je to tak. Existujú programy, kde ľudia môžu investovať už od 15 eur mesačne. Keď sa pozriem, že kino pre dvoch stojí 15 eur," vysvetľuje Silvia Čechovičová, investičná strategička. 

Rady pre začiatočníkov

Aj keď sme v investovaní na chvoste rebríčka, nájdu sa Slováci, ktorí predsa len investujú. Najviac odvážlivcov je z Trnavského a z Banskobystrického kraja. 

Pre začiatočníkov nie je najlepšie začať akciovými fondmi. Svet týchto fondov sa totiž nepredvídateľne mení. Podľa ekonóma Tomáša Sedláčeka sa ekonomika vyvíja rýchlejšie ako v minulosti, a tak je možné, že už o 20 rokov budeme investovať do vecí, ktoré si teraz nevieme predstaviť. 

Pre začiatočníkov sú preto vhodné konzervatívne tituly. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy