Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pracovné benefity využíva na Slovensku až 36 percent zamestnancov
Zdielať na

Pracovné benefity využíva na Slovensku až 36 percent zamestnancov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko má historicky najvyšší počet ponúk práce. Vzhľadom na túto vysokú ponuku sa musia zamestnávatelia uchádzať o zamestnancov aj rozširovaním benefitov, ktoré sú okrem platu druhým najväčším lákadlom.

Ponuka práce u nás nebola ešte nikdy taká obrovská ako v súčasnosti. Voľných je viac ako 100 tisíc pracovných miest a stále pribúdajú ďalšie. 

Zamestnávatelia z oblasti obchodu, vo výrobe, v IT, v administratíve, ale aj v logistike či v doprave a účtovníctve hľadajú posily. Ďalšie miesta pribúdajú aj pre brigádnikov, pričom odmeny sa pohybujú od 3,50 do 7 eur za hodinu. 

Aktuálne odvetvia s najväčším počtom inzerátov
1. Obchod
2. Výroba
3. Informačné technológie
4. Administratíva
5. Manažment
6. Doprava, špedícia. Logistika
7. Ekonomika, financie, účtovníctvo
8. Elektrotechnika a energetika
9. Cestovný ruch, gastro, hotelierstvo
10. Bankovníctvo

Najsilnejšou motiváciou pri hľadaní práce je samozrejme mzda, no firmy v súboji o zamestnancov posilňujú aj benefity. Kým v minulosti dostali bonus k platu len osem percent ľudí, v súčasnosti sú to viac ako dve tretiny. 

Ponuka benefitov v jednotlivých spoločnostiach narastá. Dokazuje to aj platový prieskum, z ktorého vyplýva, že v roku 2008 malo iba 8 % kvalifikovaných technických pracovníkov k dispozícii firemné akcie. Vlani už narástol tento počet na 6-násobok, teda na 36 %.

Platový prieskum Platy.sk ukazuje, že na Slovensku je približne 30 percent zamestnancov, ktorí nemajú od svojho zamestnávateľa žiadny benefit. Môžeme tak povedať, že väčšina pracovníkov na Slovensku aspoň nejakú zamestnaneckú výhodu k dispozícii má.

Najrozšírenejším benefitom sú firemné akcie alebo teambuildingy, ktoré má k dispozícii približne tretina zamestnancov. Štvrtina zamestnancov zas využíva nápoje zdarma. Okrem toho patrí medzi benefity aj flexibilný pracovný čas, mobil na súkromné účely či vzdelávanie, ktoré má asi 20 % zamestnancov. 

Pätnásť percent pracovníkov má na súkromné účely aj notebook či zamestnanecké zľavy. Pomerne dôchodkový benefit je aj doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré má 10 % pracovníkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy