Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyššie platy pre učiteľov už od septembra, ale má to háčik
Zdielať na

Vyššie platy pre učiteľov už od septembra, ale má to háčik

BRATISLAVA / Zvýšenie platu o 6 percent by mali v septembri dostať všetci školskí zamestnanci. Potvrdil to pondelok na tlačovej konferencii minister školstva Peter Plavčan. Je v tom však jeden malý zádrheľ.

Tento malý bonus nad rámec programového vyhlásenia vlády musia ešte schváliť koaliční partneri a podmienkou je aj podpísanie takzvaného memoranda. Podľa odborníkov by mohla pomôcť aj reforma v celkovom financovaní v rezorte školstva.

Koho sa to týka

Zvýšenie by sa malo týkať všetkých kategórií pedagogických odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl. Tiež sa bude týkať 25 tisíc zamestnancov materských a umeleckých škôl , vychovávatelov centier volného času, školských klubov či internátov, ktoré spadajú pod samosprávy. 

ZMOS ostáva kritické

Združenie miest a obcí však svoj kritický postoj voči zvyšovaniu platov učiteľom nemení. Už v minulosti niekoľkokrát prízvukovali, že 8 milónov eur, ktoré by museli uvolniť zo svojho rozpočtu jednoducho nemajú.

Jednou z podmienok je podpísanie memoranda, ktoré by zaručovalo navyšovanie platov učiteľov do konca volebného obdobia tejto vlády. Memoradnum nebudú podpisovať len školské odbory a materské školy, ale asi 5-6 rezortov, vyššie územné celky a takisto konfederáciu odborových zväzov," uvádza minister školstva Peter Plavčan. Podľa šéfa školských odborov, ak k záväznej dohode nedôjde, v septembri môžme očakávať protesty. 

Študentské účty

Pomôcť by podla odborníkov mohlo v školstve financovanie prostredníctvom osobných transparentných účtov študenta. "O ktorých by rozhodovali rodičia a študenti a vyberali by si najefektívnejšie metódy vzdelávania a cez tento účet to financovať"," s návrhom prišiel Matúš Pošvanc, riaditeľ nadácie F.A.Hayeka. Takýmto spôsobom by podľa neho mohli zvýšiť kvalitu vzdelávania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy