Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EXKLUZÍVNE: Matovič tvrdí, že ho chcel advokát pripraviť o majetok
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Matovič tvrdí, že ho chcel advokát pripraviť o majetok

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra vyšetrovala prípad úkladnej vraždy známeho advokáta Juraja Almášiho v štádiu pokusu. Podľa advokátovej výpovede na polícii sa ho mal pokúsiť zlikvidovať jeho klient Tomáš Matovič. Almáši od roku 2009 právne zastupoval syna trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča pri vybavovaní dva a pol miliónového dedičstva po jeho mŕtvom otcovi.

Na začiatku bola dohoda spred ôsmich rokov, že ak advokát Juraj Almáši vybaví majetky pre syna vtedy ešte nezvestného podnikateľa, dostane províziu. "Mal som dostať 70 percent, pán Almáši by si nechal 30 percent, pokiaľ by všetko vybavil tak, ako som ho žiadal," tvrdí syn mŕtveho podnikateľa Ladislava Matoviča. 

Išlo spolu o dva a pol miliónové dedičstvo, ktoré zahŕňalo pozemky v Trnave, budovu starej pošty či bytovku. Od roku 2012 sa medzi advokátom a klientom vyhrocovali nezhody, ktoré vygradovali v roku 2016. Advokát pred vyšetrovateľom NAKA vypovedal, že ho chce jeho klient Matovič zlikvidovať. Juraj Almáši dodal polícii aj zvukové nahrávky ako dôkaz. Motívom mali byť nezhody okolo delenia Matovičovho majetku. "Samozrejme, že to súviselo s týmito skutkami," potvrdil brat a právny zástupca Juraja Almášiho. 

​Tomáš Matovič túto konštrukciu odmieta. Podľa jeho slov ho od začiatku chcel advokát Juraj Almáši pripraviť o celý majetok po otcovi. Údajnou konštrukciou o úkladnej vražde ho chcel zničiť. "Snažil sa ma obviniť z úkladnej vraždy v štádiu pokusu, na ktorú sa snažil zohnať svedkov, naviesť, s cieľom im ponúkať peniaze, privodiť mi trestné stíhanie, aby som sa nemohol brániť na súdoch, chcel ma úplne zdiskreditovať ako osobu," potvrdil Matovič.

Obvinenie z úkladnej vraždy advokáta Almášiho malo Matoviča dostať za mreže, definitívne ho umlčať a odstaviť od majetku. Vo veci mali vypovedať aj dvaja muži zo zvukovej nahrávky, ktorých mal advokát použiť ako nastrčených svedkov proti Matovičovi. Uviedli, že išlo zostrihanú nahrávku a doslovne o mediálnu prezentáciu úkladnej vraždy s cieľom poškodiť Matoviča. NAKA zrejme aj pre tieto súvislosti vyšetrovanie ukončila a nikoho nestíhala.

Odvtedy sa karty obrátili. V súčasnosti je naopak advokát hľadaný políciou. Momentálne už štyri mesiace čelí Juraj Almáši obvineniu z členstva v organizovanej skupine Takáčovcov a ďalších šestnástich skutkov. Všetky stíhané prípady súvisia práve s Matovičovým dedičstvom.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy