Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EXKLUZÍVNE: Syn zmiznutého podnikateľa Matoviča sa bál o život
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Syn zmiznutého podnikateľa Matoviča sa bál o život

BRATISLAVA / Organizovaná skupina Takáčovcov, ktorých pochytala NAKA začiatkom roka, ma chcela pripraviť o dva a pol miliónové dedičstvo po mŕtvom otcovi. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre TV JOJ syn nezvestného trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča. Až koncom roka 2014 vyhlásili súdy jeho otca za mŕtveho, hoci sa jeho telo dodnes od jeho zmiznutia v roku 2005 nenašlo.

Skutočný boj o majetky Ladislava Matoviča začal štyri roky po jeho zmiznutí. V roku 2008 iba 19-ročný syn Ladislava Matoviča oslovil na vybavenie dedičstva advokáta Juraja Almášiho.

Bál sa o život

Syn podnikateľa sa v tom čase rovnako bál o život, nielen zo strany Dagmar Pozdechovej, ktorú dodnes súdia za únos jeho otca. Na rozsiahle pozemky v Trnave, budovu starej pošty či bytovku zmiznutého Matoviča st. si brúsilo zuby aj podsvetie. Súdom určeným opatrovníkom majetku sa po nezvestnom podnikateľovi stal v roku 2009 práve jeho syn Tomáš.

"Akonáhle som sa stal opatrovníkom môjho otca, dr. Almáši prišiel so zastieracím manévrom, na prevod celého majetku, že to bude slúžiť na dolapenie Dagmar Pozděchovej," opisuje Tomáš Matovič.

Zo strachu pred organizovanými skupinami a pre svoju ochranu Tomáš Matovič všetky majetky po otcovi, medzi nimi aj bytovku, v roku 2009 prepísal na bieleho koňa Pavla Žiaka z Levoče, ktorého mu predstavili ako príslušníka SIS. "Tohoto mi Almáši a istí príslušníci UBOKu predstavili ako príslušníka SIS, cez ktorého sa to bude všetko zastrešovať," dodáva Matovič.

Bielym koňom mal byť v skutočnosti bývalý vodič doživotne odsúdeného nájomného vraha Alojza Kromku. Žiak mal byty a majetky následne rozpredať. Podľa dohody mal advokát Almáši dostať 30 percent a Matovič ml. 70 percent z pozostalosti. Dedič však tvrdí, že nedostal nič a snaží sa majetky súdne získať späť. Bieleho koňa Žiaka zadržala NAKA pri januárovej akcii proti organizovanej skupine Takáčovcov a je vo väzbe práve za podvody s Matovičovými majetkami.

"Doktor Almáši mi zdôrazňoval, že iní ľudia tu majú záujem. Tým asi naznačoval skupinu Takáčovcov," hovorí Tomáš Matovič.

Celoštátne pátranie

Po razii sú od januára podľa polície obvinení viacerí členovia organizovanej skupiny Takáčovcov, medzi nimi aj dvaja bývalí elitní policajti UBOKU - autor detektívok Václav Kincl, či zástupca operatívy Branislav Bakoš. Obvinení sú aj dvaja advokáti, medzi nimi je aj Juraj Almáši, po ktorom je vyhlásené aj celoštátne pátranie.

"Osoba je v súčasnosti obvinená z viacerých trestných činov, konkrétne zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z obzvlášť závažného zločinu podvodu, zo zločinu marenia spravodlivosti a ďalších trestných činov," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"V roku 2010 som nadobudol presvedčenie, že tento majetok má v záujme nadobudnúť p. Almáši sám, keď som sa mu priečil, sa mi vyhrážal vplyvnými známosťami medzi politikmi, na prokuratúre, v známosťami v súdnictve, na polícii, v organizovanom zločine, že on si všetko vybaví," hovorí Tomáš Matovič.

"Netuším, kde je môj brat. Nie som s ním v kontakte," hovorí Gabriel Almáši, advokát a brat obvineného Juraja Almášiho.

Dlhodobo sa skrýval


Matovič mladší sa na pokyn advokáta od roku 2008 skrýval dlhodobo na hoteli, údaje mal ochranu od spomínaných elitných policajtov a sledovali ho aj organizované skupiny. Má podozrenie, že už v tom čase mu dávali do jedla rôzne lieky. "Aby som si nič nepamätal," hovorí Tomáš Matovič.

Podľa jeho slov mal byť finálny cieľ operácie jasný a určite ňou nemala byť jeho ochrana pred organizovaným zločinom. "Jednoznačne, doktor Almáši si dal úlohu hneď na začiatku, podviesť ma a získať celý majetok pre seba," dodáva Matovič. "Nikdy žiadnym členom zločineckej skupiny nebol," uviedol Almáši ho brat a zastupujúci advokát Gabriel Almáši.

Následne mal byť Matovič mladší obvinený z plánovania vraždy advokáta Almášiho, čo mohlo dediča zdiskreditovať, dostať ho za mreže, definitívne ho umlčať a odstaviť od majetku.

Komplikovaný prípad podvodu s majetkami mŕtveho trnavského podnikateľa Matoviča vyšetruje NAKA. Zatiaľ obvinila 21 ľudí za členstvo v zločineckej skupine Takáčovci, podvod, marenie spravodlivosti či hrubý nátlak, viacerí sú vo väzbe. A zďaleka nejde o posledné obvinenia v tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy