Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sociálne riešenia bez analýzy
Zdielať na

Sociálne riešenia bez analýzy

BRATISLAVA / Predháňanie koaličných strán v tom, kto príde s lepším balíkom sociálnych opatrení, je podľa asociácie zamestnávateľských zväzov len naháňanie politických bodov a populizmus. Pretože nepoznajú dôsledky, ktoré by opatrenia priniesli v praxi. .Podľa ministra Richtera všetko dôkladne zanalyzujú.

Robert Fico na prvomájových oslavách sľúbil balíček opatrení, ktoré okrem zvyšovania minimálnej mzdy, má priniesť aj 50 percentné príplatky za nočnú smenu. Podľa viceprezidenta zamestnávateľských zväzov Rastislava Machunka ide o zavádzanie občanov.

"Je neprípustné, aby sa v sobotu a v nedeľu v diskusných reláciách politici predháňali, aké opatrenia prinesú bez toho, že by dokázali zodpovedne zhodnotiť stav, ktorý to bude mať na štátny rozpočet," kritizuje poslancov Machunka. Problémom je, že kričia hop skôr ako preskočili a sľubujú veci bez vypracovaných podrobných analýz.

Viac škody ako osohu

Po upozornení minister súhlasil s ich vypracovaním. Prvé analýzy chce minister predostrieť už na najbližšej koaličnej rade, ktorá bude vo štvrtok. Podľa odborníkov môže zmeny priniesť skôr škodu ako úžitok. "Nedôjde k reálnemu zvýšeniu miezd, mnohé firmy jednoducho iba zmenia svoje mzdové pravidlá a znížia pohyblivé zložky mzdy a výsledné sumy zostanú zachované ako sú teraz," hovorí viceprezident zamestnávateľských zväzov.

Zmena mzdovej politiky v podnikoch, akými sú napríklad pekárne, sa podľa Machunku dotkne bežných spotrebiteľov a so zvýšením platov porastú aj ceny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy