Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fico pri zvyšovaní minimálnej mzdy zabúda na verejných zamestnancov
Zdielať na

Fico pri zvyšovaní minimálnej mzdy zabúda na verejných zamestnancov

BRATISLAVA / Približne 40-tisíc štátnych zamestnancov dostane vyššie mzdy. Vláda v stredu odsúhlasila nové platové tarify. Podľa siedmych nezaradených poslancov verejní zamestnanci stále dostanú menej.

Skupinu poslancov poburuje aj to, že vláda zabudla na 144 tisíc zamestnancov vo verejnej službe. Ich minimálna mzda začína na 275 eurách. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter pritom verejne vyhlásil a sľuboval riešenie platového problému do 30. apríla. Vyzerá to tak, že išlo iba o plané sľuby. 

Zároveň poznamenali, že vládna väčšina odmietla v parlamente návrh Miroslava Beblavého, Viery Dubačovej, Kataríny Macháčkovej, Jozefa Mihála, Simony Petrík, Zuzany Zimenovej a Ota Žarnaya, ktorý mal pre všetkých verejných zamestnancov zabezpečiť minimálnu mzdu. "Jej postup je výsmechom opatrovateľov, knihovníčiek a iných verejných zamestnancov, ktorí zabezpečujú verejné služby," dodali poslanci.

Fico nedávno vyhlásil zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur. Pre štátnych zamestnancov to nepredstavuje žiadnu slávu. Aj takto navýšená minimálna mzda bude pre nich predstavovať len 436,50 eura."Ani táto suma nebola dosiahnutá skutočným zvýšením miezd, ale zrušením horšie platených tried. Ide o pokrytectvo, keď vláda ukladá súkromným zamestnávateľom to, čo sama nedodržiava," upozornili nezaradení poslanci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy