Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chudoba ohrozuje približne 670 tisíc Slovákov
Zdielať na

Chudoba ohrozuje približne 670 tisíc Slovákov

BRATISLAVA / Napriek číslám, podľa ktorých sa slovenskej ekonomike minulý rok darilo a miera nezamestnanosti klesá, na poklese chudoby Slovákov sa to neodrazilo.

Za chudobného považujeme ľudí, ktorí majú na mesiac menej ako 348 eur v čistom. S chudobou bojujú aj domácnosti s tromi a viac deťmi. Do rizikovej skupiny patria aj osamelí rodičia či deti. V tejto kategórii je až 30% slobodných matiek s deťmi. "Ekonomika rastie, zamestnanosti sa darí a všetky príjmy v nízko príjmových skupinách nerastú tak, ako rastú iným. To znamená, ten rast sa prejavuje pri bohatých a stredne bohatých, ale tí chudobní sú z tohto rastu vylúčení a naďalej zostávajú chudobní, tak ako boli aj minulý rok," vyjadruje sa Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu práce.

Koho sa chudoba najviac týka

Na Slovensku existuje stále nerovnováha aj medzi krajmi. Najmenej ohrození chudobou sú ľudia v Trenčianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Najchudobnejším ostáva Banskobystrický a Prešovský kraj.

Chudobu okúsil na vlastnej koži aj šesťdesiatnik Jaroslav, ktorý po mozgovej porážke musel ísť na polovičný invalidný dôchodok. Mesačne dostane iba sto eur, ktoré mu ledva vystačia na základne výdavky. Na lieku mu niekedy peniaze nezostanú. 

Neschopnosť nájsť si na Slovensku robotu spôsobuje, že sa mladí ľudia sťahujú za prácou za hranice. Pani Mária má štyri deti, z toho dve si zarábajú na živobytie v zahraničí. "Keby bolo viac podnikateľov, ktorí môžu dať prácu ľuďom, určite by sa to zlepšilo a stav by bol iný. Niektorí chodia do zahraničia, sú oddelení od rodín, tam je situácia ťažšia," hovorí o situácii v pohraničných mestách starosta obce Zboj, Ladislav Ladomirjak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy