Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Skončí doba kešu? Bez hotovosti sa môžeme stať rukojemníkmi bánk
Zdielať na

Skončí doba kešu? Bez hotovosti sa môžeme stať rukojemníkmi bánk

BRATISLAVA – Počet bezhotovostných transakcií narastá. Stále viac sa učíme platiť kartou alebo mobilom. Čo by znamenalo, keby sa hotovosť zrušila?

Využívate častejšie hotovosť alebo platbu kartou? Záujem o hotovosť totiž neustále klesá. Papierové peniaze a mince sú označované za zastarané a práca s nimi je príliš nákladná. Aké následky by malo zrušenie hotovosti?

Strata anonymity

Podľa analytika portálu Finančný kompas Maroša Ovčarika by sme prišli o istú anonymitu, keďže sa údaje o každej finančnej transakcii uchovávajú v databázach. Ekonóm Juraj Karpiš z INESSU však tvrdí, že tieto stopy o finančných transakciách môžu byť zneužité kriminálnikmi alebo štátom.

Platba kartou v obchode či v reštaurácii sa stáva bežnou skutočnosťou a dokazuje to aj fakt, že počet bezhotovostných transakcií stále narastá. Proces bezhotovostného platenia má totiž oproti platbe v hotovosti viacero výhod, je jednoduchší a bezpečnejší.

Neovládame finančnú gramotnosť

Stále však existujú aj prevádzky, kde bez hotovosti nezaplatíte. Jedným z hlavných dôvodov je fakt, že pri platbe hotovosťou nie sú poplatky za bankové terminály. Úplný zánik bankoviek preto u nás zatiaľ nehrozí. 

"Na Slovensku stále nie je dostatočná finančná gramotnosť pre to, aby ľudia využívali platobné karty, mobilné aplikácie, internetbanking," tvrdí Maroš Ovčarik. Na druhej strane treba povedať, že hotovosť v peňaženke núti ľudí správať sa ekonomicky zodpovednejšie a možno šetrnejšie.

Bez hotovosti by sme sa mohli stať aj rukojemníkmi bánk a ťažko by sme si mohli peniaze ukladať pod vankúš. To by však potešilo hygienikov. Na obyčajnej bankovke sa totiž nachádzajú stovky baktérií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy