Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvatelia Záhorskej Bytrice odmietajú platiť za diaľnicu
Zdielať na

Obyvatelia Záhorskej Bytrice odmietajú platiť za diaľnicu

BRATISLAVA / Kolóny a kolízie. Toto už roky trápi obyvateľov Záhorskej Bystrice. Teraz sa k tomu pridala rekonštrukcia kľúčovej križovatky. Situáciu by mohla vyriešiť neďaleká diaľnica, lenže starostom sa otáčajú chrbtom.

Ráno v smere do mesta a poobede opačným smerom. Autá musia ísť krokom kvôli rekonštruovanej križovatke centrom obce. Doprava je stále hustejšia, na ceste do mesta navyše dochádza v priemere ročne k dvadsiatim kolíziam so zverou. Stačilo by, aby kompetentní sprístupnili diaľnicu ako nespoplatnenú po zjazd Stupava. Už roky ale o tom nechcú ani počuť. 

"Celá táto doprava všetkých, najmä obyvateľov Stupavy, Borinky, Marianky a Lozorna, ktorí nemajú diaľničnú známku, musí tým pádom ísť cez Záhorskú Bystricu," vysvetľuje Jozef Krupa, starosta mestskej časti Záhorská Bystrica. 

Aj keď zjazd z diaľnice sa volá Stupava, v skutočnosti vyúsťuje v katastrálnom území mestskej časti Záhorská Bystrica, a tak podľa starostov jednoznačne ide o spojenie centra hlavného mesta s mestskou časťou. 

Starosta Záhorskej Bystrice sa pritom odvoláva na ďalší argument. Podľa neho sa to isté presadilo po piatich rokoch ťahaníc pri Jarovciach. Tam je tiež nespoplatnený úsek mimo hlavného mesta. Tamojší starosta sa odvolával na podobný prípad zo Zlatých pieskov.

"Napríklad obyvatelia Ivanky pri Dunaji sa pokojne dostanú po diaľnici do mesta. A nie sú obyvatelia hlavného mesta a neplatia dane hlavnému mestu," hovorí Pavel Škodler, starosta Jaroviec.

Podobné argumenty používajú starostovia okolo Záhorskej Bystrice. Ani teraz keď rekonštruujú križovatku, neuspeli. Vraj preto, lebo ročná známka vyjde na 14 centov na deň, a preto, že vo Viedni to tak funguje. 

"Hľadám spôsob ako a nie aby som mal s tým pokoj, že to sa nedá lebo 14 centov, lebo Viedeň. To mňa nezaujíma. Ja hovorím o tom, nech sa sem príde pozrieť a uvidí, ako idú tie autá," vysvetľuje Krupa.

Národná diaľničná spoločnosť podľa hovorkyne Zuzany Viciaňovej nevidí dôvod na vyňatie tohto úseku zo spoplatnenia. "Súhlasíme s vyjadrením  ministra dopravy a výstavby, že by išlo o nesystémový krok."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy