Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Koniec diaľničným známkam, Brusel chce jednotný mýtny systém
Zdielať na

Koniec diaľničným známkam, Brusel chce jednotný mýtny systém

BRUSEL / Koniec diaľničným známkam, ale aj ich kupovaniu pred vstupom do každej krajiny, cez ktorú prechádzame. Brusel chce zaviesť na diaľniciach jednotný mýtny systém.

Postupne sa do neho budú zapájať všetky členské krajiny. Problémom je, že každá krajina má svoj systém a ten sa musí ujednotiť. "Slovenská republika dá sa povedať, že predbehla svoju dobu vo svojom zadaní, vo svojich požiadavkách na vybudovanie mýtneho systému, takže my máme ten náskok a vieme ho zúžitkovať, nebude to vyžadovať také dodatočné investície, ako napríklad v Českej republike," povedal zo spoločnosti Skytoll Anton Bodis.

Mýtny systém na Slovensku, rovnako ako nemecký je už založený na pokrokových technológiách a vozidlá sledujeme pomocou satelitu. Krajiny, ktoré takýto systém nemajú, budú si ho musieť zadovážiť.

"Máme štáty, kde platí kilometrový systém, štáty ktoré používajú paušálne poplatky, štáty kde máme diaľnice bez poplatkov. Ale tým že už je vôľa, sme na najlepšej ceste takéto nariadenie urobiť v Európskej únii," povedala Europoslankyňa Monika Smolková. 

Brusel sa však prikláňa k tomu, aby sa zrušili časovo obmedzené diaľničné známky. Teda by sa už nekupovali na 10 dní, mesiac, alebo rok a platili by sme za prejdené kilometre. "Čo teda znamená, že platí len ten, kto jazdí a zaplatí len toľko, koľko reálne prejde," povedala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy