Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chovateľom zvierat robí poriadne starosti studené počasie
Zdielať na

Chovateľom zvierat robí poriadne starosti studené počasie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Na severe Slovenska po silnom vetre a snežení prišiel na rad mráz. Ľudia musia viac kúriť, ale ani chovatelia zvierat to nemajú jednoduché. Hoci ovce, či kravy vyženú na pasienky, pre sneh sa nemôžu pásť. Chladným dňom podľa meteorológov nie je koniec. Ohrozená je preto aj májová bryndza.

V Liptovskej Lúžnej, bolo v posledných dňoch mimoriadne studené počasie. "Keď bol dobrý apríl, o tomto čase boli ovečky vonku všetky a produkovali už veľa mlieka," povedal chovateľ oviec Štefan Črep. Už niekoľko dní musí byť kvôli zime približne 200 oviec pod prístreškom. Vypúšťajú ich len vtedy, keď sa potrebujú napiť vody z potoka.

Ovce konzumujú iba sušené seno a v mrazivom počasí majú veľký výdaj energie. "Tá dojivosť klesla o dve tretiny, z približne 200 litrov, dojíme len 70," povedal bača Ján Cibuľa. "Prichádzame o peniaze, na jednej strane ovce o mlieko, na druhej strane zamestnanci, ktorých berieme na sezónu a platiť už ich treba. Zároven seno a balíky asi 100 eur denne," povedal predseda družstva Miroslav Glemba.

V ohrození je aj známa májová bryndza. "Čakáme, kedy ten sneh zmizne, aby sme mohli pásť tie ovečky na kvalitnej, čerstvej tráve, aby vznikala tá májová bryndza," povedal chovateľ oviec Štefan Črep.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy