Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrady si posvietia na e-shopy s potravinami, nedodržiavajú zákony
Zdielať na

Úrady si posvietia na e-shopy s potravinami, nedodržiavajú zákony

BRATISLAVA / Nakupovanie sa čoraz viac presúva z kamenných predajní na internet. A aj predaj cez e-shopy prispel k tomu, že sa začal rozmáhať predaj potravín, ktoré na trhu nemajú čo robiť.

Častokrát sa týmto spôsobom predávajú aj potraviny a výživové doplnky, ktoré sú zakázané, nekvalitné a bez označenia pôvodu č zloženia.

Predaj prostredníctvom e-shopov ale musí spĺňať také isté podmienky ako kamenný obchod. "Prevádzka musí byť zaregistrovaná. Druhá podmienka je, že pri potravinách, ktoré takto predáva a ponúka, musia byť všetky informácie z hľadiska vystopovateľnosti. To znamená pôvod potravín, zloženie a označenie," uviedol riaditeľ Štátne veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je zaregistrovaných približne 50 e-shopov, ktoré predávajú potraviny. Tých, ktorí predávajú cez internet je ale podľa jej riaditeľa oveľa viac.

Európska legislatíva má pravidlá nastavené. Do národných legislatív sa ale dostávajú iba pomaly. A tak väčšina e-shopov zostáva mimo kontroly štátu. Na Slovensku by sa to malo zmeniť už tento rok. Od 1. januára sú do zákona o potravinách doplnení konkrétne opatrenia. "Budeme robiť takzvané úradné nákupy,. Naši nasadení ľudia si budú objednávať tovar. Potom budú robiť vyšetrenia týchto potravín," dodal Bíreš.

V prípade porušenia zákona, čaká e-shopových predajcov rovnaké správne konanie ako keby predávali tovar v kamennom obchode. Môžu im teda okamžite pozastaviť predaj. Alebo dať pokutu od tisíc eur vyššie. Tieto kontroly by sa mali začať už od 1. apríla a ich výsledky budú zverejnené. Štátna veterinárna a potravinárska správa verí, že bude dostávať tipy na ilegálne e-shopy najmä od nespokojných spotrebiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy