Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
ECB nezmenila sadzby. Peniaze na vašich účtoch strácajú na hodnote
Zdielať na

ECB nezmenila sadzby. Peniaze na vašich účtoch strácajú na hodnote

BRATISLAVA / Peniaze, ktoré máme uložené v bankách, strácajú svoju hodnotu. Minimálne tie, ktoré držíme na bežných účtoch.

Pokiaľ ste si minulý rok odložili na účet napríklad tisíc eur, dnes si už za ne nekúpite to, čo minulý rok. "Tým, že inflácia na Slovensku postupne rastie, tak peniaze, ktoré majú byť uložené na termínovaných vkladoch alebo bežných účtoch, postupne strácajú na svojej hodnote," uviedol Maroš Ovčarík z Finančného kompasu.

Po troch rokoch začali ceny na Slovensku opäť rásť. A tak tu máme infláciu. Za február je to 1,2 desatiny percenta. V tomto roku by podľa odhadov mala dosiahnuť maximálne 1,5 percenta.

Keďže na bežných účtoch alebo terminovaných vkladoch máme úroky nižšie, jednoducho prerábame. Európska centrálna banka stále drží úrokové sadzby mimoriadne nízko. "Keď ceny rastú rýchlejšie, než úroky na účtoch, tak ľudia strácajú časť hodnoty svojich peňazí a preto sa snažia viac nakupovať. Viac si berú hypotéky, viac spotrebúvajú a takýmto spôsobom sa centrálna banka snaží stimulovať ekonomiku," hovorí Juraj Karpiš z INESS.

Takúto politiku Európska centrálna banka drží ešte od krízy, ale už sa nám tu začala objavovať inflácia. Ak si ale sporíte na účte, napríklad na kúpu auta alebo prerábku bytu a máte už napríklad 9 000 eur s úrokovou sadzbou pol percenta, pri inflácii 1,2 percenta strácate približne 60 eur ročne.

Odborník má rady do čoho investovať. Napríklad zlato alebo veci, ktoré len minimálne strácajú hodnotu. V prvom rade by sme sa ale mali rozhodnúť, do čoho investujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy