Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrel americký bankár David Rockefeller
Zdielať na
Ekonomika

Zomrel americký bankár David Rockefeller

POCANTICO HILLS / Vo veku 101 rokov zomrel slávny americký bankár a filantrop David Rockefeller. Jeho smrť oznámil hovorca rodiny. Bankárovi zlyhalo srdce. Bol posledným vnukom Johna Davisona Rockefellera staršieho, naftového magnáta, ktorý je považovaný za najbohatšieho muža novodobej histórie.

David Rockefeller sa narodil 12. júna 1915 v New Yorku ako syn Johna Rockefellera juniora. Mal päť starších súrodencov. Vyštudoval Harvard a prestížnu London School of Economics.

Prezidentská medaila slobody

Rockefeller bol šiestym potomkom Johna D. Rockefellera mladšieho a vnukom spoluzakladateľa spoločnosti Standard Oil Johna D. Rockefellera. Po tom, ako zomreli jeho starší súrodenci, bol David Rockefeller na čele rozrastajúcej sa siete rodinných záujmov zahŕňajúcich podnikanie i filantropiu.

Stál tiež vo vedení banky, ktorá je dnes známa pod názvom JPMorgan Chase. Pri príležitosti svojich 100. narodenín v roku 2015 daroval 1000 akrov pozemku istému národnému parku v štáte Maine. Za dobročinnú činnosť a iné aktivity mu v roku 1998 udelili Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v USA.

https://twitter.com/SteveKopack/status/843839371346350080

Jeho osobný majetok dosahoval výšku 3,1 miliardy dolárov. Rockefeller po sebe zanechal šesť detí. Jeho manželka Margaret McGrathová, ktorá sa angažovala v ochrane životného prostredia, zomrela v roku 1996.

Svoje miliardy na dobročinnosť začal rozdávať naozaj vo veľkom. Na podporu vzdelania, kultúry a umenia venoval desiatky miliónov dolárov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy