Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ako sa nás dotkne nový štátny rozpočet?
Zdielať na

Ako sa nás dotkne nový štátny rozpočet?

BRATISLAVA / Štátny rozpočet je pre mnohých ľudí hádanka. Ale aj z toho obrovského množstva čísiel sa dajú vyčítať veľmi zaujímavé veci. Slovensko na základe rozpočtu budúci rok počíta s rastom platov, ale aj cien potravín v obchodoch.

Štátny rozpočet pre budúci rok počíta s tým, že plat priemerne zarábajúceho Slováka porastie o v čistom o 2,6 percenta. "Slováci budú zarábať na tom, že investori, kapitalisti rozširujú výrobu a súťažia o zamestnancov, to je tá najlepšia správa, lebo vďaka súťaži o zamestnancov porastú platy. Pri priemernej mzde okolo 900 eur by to znamenalo, že mesačne človek zarobí o 23 až 24 eur viac," povedal analytik Iness Radovan Ďurana.

Ďalšie dôležité číslo je 1,5 percenta. O toľko by sa mala znížiť nezamestnanosť na Slovensku.To znamená, že vláda počíta s vytvorením približne 34 tisícok nových pracovných miest. 

Budeme platiť viac

A teraz číslo, ktoré mnohých ľudí nepoteší. Na daniach, odvodoch a rôznych poplatkoch chce od nás vláda budúci rok vybrať o 246 miliónov eur viac. "Zase raz si priplatia viacej dobre zarábajúci ľudia, ktorí budú platiť ešte viac v sociálnych a zdravotných odvodoch ako platili doteraz, priplatia si fajčiari, ktorí doteraz platili 75% hodnoty krabičky na daniach, budú platiť ešte viacej, zdražejú nám poistky z neživotného poistenia, pretože vláda tieto poistky zaťažila daňou," dodal Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy